Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Лавров сравни разследването по делото за Скрипал с 'Алиса в страната на чудесата'

OFFNews 05 април 2018 в 11:50 3516 1

Руският външен министър Сергей Лавров сравни разследването на отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал с "Алиса в страната на чудесата". 

Лаборатория към британското военно министерство съобщи, че Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са отровени с веществото "Новичок", но няма доказателства за руски произход на веществото, макар че това не е била и задачата на анализа.

След това в. "Тайм" обяви, че според британското разузнаване веществото е произведено в секретна руска лаборатория, местонахождението на която обаче не е известно. 

"Само в известната книга на Луис Карол ("Алиса в страната на чудесата" - бел. ред.) Кралицата иска: отначало обвиняемият да бъде вкаран в затвора, а след това да се обяви присъдата - виновен или невинен е той. Но Луис Карол все пак е писал сатира, използвайки жанра приказка. Вчерашната дискусия в Хага показа, че уважаващите себе си големи хора не вярват в приказки", подчерта той по време на Московската конференция по международна безопасност. 

Вчера се проведе заседание на Изпълнителния съвет на Организацията за забрана на химическите оръжия. 

ЕС отказа да одобри декларацията за отравянето на Скрипал, внесена от Москва. Великобритания пък отказа разследването на атаката срещу Скрипал да бъде разследвана заедно с Русия. 

"Великобритания, и в това я подкрепиха много страни, стигна до заключението, че има много голяма вероятност руската държава да носи отговорност за това нападение и няма никакво друго правдоподобно обяснение. В конвенцията за химическите оръжия не присъства изискването жертвата да привлече вероятния престъпник за съвместно разследване. Това би било извращение", каза британският представител Джон Фого.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews