Лавров пак обвини Брюксел в унищожаване на отношенията с Москва

OFFNews 23 март 2021 в 14:00 1646 0

Снимка https://www.mid.ru/

Wъншният министър на Русия Сергей Лавров и китайския му колега Ван И в град Гуйлин.

Брюксел унищожи отношенията с Москва, обяви външният министър на Русия Сергей Лавров. Според него цялата инфраструктура на отношенията с Евросъюза е била унищожена от едностранните действия на Брюксел, затова сега Москва няма отношения с ЕС, като организация. Лавров каза това след среща с китайския си колега Ван И в град Гуйлин.

"В Европа останаха единични страни, които се ръководят от национални интереси и запазват партньорския диалог с Русия. Останалите разрушиха всички налични механизми. Засега на западния фронт за нас няма промени, на Изток имаме много интензивна програма, която всяка година става все по-богата"”, отбеляза Лавров

Той добави, че Москва и Пекин не се съюзяват срещу никого. "Ако Европа прекрати тези отношения, прекъсвайки всички механизми, които бяха създадени в продължение на много години, това обективно води дотам, че отношенията ни с Китай се развиват по-бързо, отколкото това, което остана от отношенията ни с европейските страни", каза още той.

Външният министър на Русия подчерта, че Москва е готова да възстанови връзките, ако в Евросъюза решат да отстранят "възникналата аномалия".

Отношенията между Русия и ЕС се изостриха най-вече заради присъдата на опозиционера Алексей Навални. Брюксел въведе нови санкции срещу Руската федерация. Руското външно министерство ги нарече "неправомерни"" и "задънена улица" и обеща да им отговори.

”Ние сме дълбоко убедени, че развитието на отношенията между Русия и страните членки на ЕС на двустранна основа и отношенията между Русия и Брюксел отговаря на интересите, както на руснаците, така и на европейците, вземайки под внимание, че руснаците също са европейци, неотменима част от Европа”, каза в коментар от Москва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той изрази надежда, че рано или късно тази политическа воля ще пробие стената от неразбиране, която се наблюдава в Брюксел. Според Песков, по-рано между Русия и Европейският съюз е имало много богати отношения, който са прекъснати по инициатива на Брюксел.

Китай и Русия заедно срещу санкциите

Москва и Пекин отхвърлят геополитическите игри и едностранните нелегитимни санкции, към които все по-често прибягват западните страни, заяви Лавров.
Русия и Китай смятат за деструктивни опитите на САЩ да разрушат международно-правовата архитектура, като се опират на военно-политически съюзи от времето на Студената война и създават затворени алианси в същия дух, каза още Лавров.

Той подчерта, че не трябва да се водят дела по пътя на ултиматуми, санкции и принуждаване на други страни "към някакво поведение". "Имаме поговорка: Не може да си мил насила. За съжаление, САЩ, не са я научили и действат от противоположна позиция", констатира Лавров.

По-рано, в изявление за китайски медии, руският външен министър посочи важността за намаляване на санкционния риск (от САЩ и Европа) по пътя на укрепване на собствена технологична самостоятелност и преминаване към разплащания в национални валути и световни валути, алтернативни на долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови