Критична Русия: Автономният интернет е връщане към „Една жена каза“

Вилдан Байрямова 15 февруари 2019 в 11:03 3404 0

Рунет

Снимка RB7.ru

Тази прекрасна история се е случила в самото начало на управлението на Путин, когато в кабинета на президента на една кавказка република прислугата доставила нова модерна вещ: компютър. С орлов поглед президентът се втренчил в монитора и в странното бръмчащо сандъче, и казал: „Оставете телевизора. Останалото го махнете“, пише в саркастичния си коментар Юлия Латинина в „Новая газета“.

Тези думи са били пророчески. Законът за автономията на отечествения интернет, приет на първо четене в парламента, се превежда и така. Този закон е опит да се превърне интернетът в телевизор. Мрежата, в която всеки може да бъде и творец, и потребител на информация, да се превърне в мрежов аналог на зомбиращо сандъче, в което чиновници в президентската администрация или в Роскомнадзор ще решават какво може да се гледа и какво да се мисли.

Отделен интерес е мотивировката на закона. Той е обявен като отговор на „агресивния характер на приетата през септември стратегия за националната сигурност в САЩ“, в която Русия „пряко и без доказателства е обвинена в извършване на хакерски атаки“. Т.е. едва ли не тези агресивни САЩ смятат да отрежат Русия от интернет, за да не могат руснаците да гледат Навални по YouTube. А пък Кремъл напротив, е готов да просне костите си, но да им остави Навални.

Разбира се, тук можем да се посмеем и да кажем, че и в СССР беше същото. Всички планове за ядрена война със Запада започваха с думите „САЩ ще нанесат първия удар“. След което се излагаше целият план на атаката, явно разработен, отчитайки, че никакъв такъв „първи удар“ не е имало.

В този случай е прекрасно това, че тази безумна мотивировка – че Щатите изведнъж ще решат да отскубнат Русия от интернет, е неосъществима чисто технически. Нали главната особеност на интернета с начина на функциониране, главният механизъм, осигуряващ съществуването му, е именно разпределението на достъпа. Протоколът BGP / Border Gateway Protocol/ е така устроен, че всички провайдъри предават трафика един чрез друг. За да бъде Русия изключена от интернета, не са достатъчни решенията на едните САЩ. Останалите страни от света ще трябва да престанат да пропускат руския трафик през своите мрежи, а и ще им бъде изключително трудно да определят дали в действителност е руски.

Както винаги, когато нашите власти замислят гадост, те се позовават на задграничния опит – в този случай на Китай. Разбира се, да заимстваш китайския опит е доста екстремно, но ето аз имам въпрос: защо нашите заемки винаги носят толкова странен характер?

Ако изобщо нещо заимстваме от Европа, то това са законите против ГМО. А ако от Китай – то е Великата Китайска защитна стена /Great Firewall of China – система за филтриране на интернет-съдържанието в КНР, въведена в експлоатация през 2003 г. в цялата страна, бел.ред./. Защо пък да не вземем, ей така за разнообразие, китайските темпове на икономическия ръст и китайското /минимално/ ниво на държавните разходи в БВП?
Нали Китай, за разлика от Русия, не просто е изграждал своя интернет в изолация от самото начало. Китай създаде за него и огромен пазар. Китай – това е кипяща икономика с 1,5 милиарда потенциални потребители, от които 400 млн. души са от средната класа. Всички големи западни интернет-компании имат свои аналози в Китай. В Русия тези аналози докато ги имаше, те се измъкнаха. „Яндекс“ след „Кримнаш“ изгубиха лъвския дял от капитализацията, а „ВКонтакте“ се огъва пред очите ни.

Всъщност, главната причина за законопроекта е много проста. За да се разбере това, достатъчно е да си спомним историята с новогодишното обръщение на президента, пуснато в интернет. За денонощие то събра 75 000 дислайка и стотици нецензурни коментари. Коментарите бяха спешно скрити, но точно тази картина ще можете да наблюдавате, ако намерите в интернет всякакъв сюжет „Новини“. От коментарите под тях вие изобщо няма да стигнете до извода, че населението на 100% подкрепя Кремъл.

Проблемът на Кремъл се състои в това, че програмата „Време“ е гледана от около 5 млн. души, средната възраст на която е 65 г. и тази цифра стремително пада. А Навални всяка седмица е гледан от 1 до 3 млн.души. Предаването му е гледано от младите хора и числото им непрекъснато расте. Хитът му „Той не ви е Димон“ /филм за дворците, яхтите и лозята –тайната империя на Дмитрий Медведев, представен от Фонда за борба с корупцията, бел.ред./ е гледан от 28 млн.души. Интервюто на Юрий Дудя с Настя Ивлеева, в което те твърде непочтително се изказват за президента, събра 22 млн. зрители.

Затова ли отнеха от Гусински НТВ, че да може после младежта да гледа Навални и Дудя? Всички руски методики за хибридната война са пълни с фантазии за това как може да се манипулира чрез интернет и с преувеличени представи за могъществото на троловете. И нищо чудно: нали тези методики да написани от самите тролове, а те мислят само за едно – как да избият от собственика повече пари.

За съжаление, трябва да разочароваме кремълските небесни жители. Революциите в света са започнали да произлизат дълго време преди появата на интернет. И главната им причина не е била интернет. Главната им причина е била в неадекватността на властите и неспособността им за действия.

Още повече, ако разгледаме как интернет влияе на протестната активност, то с голяма вероятност влиянието е отрицателно. Няма достоверни данни за това, но може да се направи аналогия с обикновената улична активност. Добре е известно, че във всички цивилизовани страни рязко е спаднала детската престъпност и дори сексът при подрастващите. Причината – интернет. Момченцето, което раздаваше юмруци в подлеза, вече се вихри в World of Tanks. Няма защо да предполагаме, че нещата с протестната активност стоят иначе. Ако отнемеш от младото поколение Instagram, то ще се изсипе на улицата, защото няма да знае с какво да се заеме.

Изключването от интернет ще върне Русия към другата мрежа от първо ниво, където всеки възел се явява едновременно и потребител, и ретранслатор на информация. А именно – към универсалния предшественик на интернет под името „Една Жена Казала“.

Да отбележим, че ЕЖК е още по-безотговорна мрежа, отколкото интернет. Ако погледнем, например, последните катастрофи – пожарът в „Зимна вишня“ /мол в Кемерово, където загинаха 64 души и бяха ранени 79, бел. ред./, взривът в Магнитогорск /39 убити и 17 ранени при газова експлозия в жилищен блок/ и т.н., ще видим, че зловещите слухове за броя на жертвите, за банди терористи и пр., гости на разходка из града, бяха: а/ по-лоши от онези, които се разпространяваха в интернет и, б/изобщо не се ограничаваха само сред младежите.

Главният източник на тези слухове не беше интернет. Главният им източник беше недоверието на гражданите към властите.

Путинският режим и интернет са несъвместими фактически. Режим – това е йерархия и укриване на информация. Интернет – това е равнопоставена мрежа и откритост. Властта не вярва, че откритите мрежи изобщо са възможни. Не случайно президентът Путин казваше, че интернет е проект на ЦРУ. Съдейки по всичко, в неговата представа интернет е нещо от рода на мрежа от кремълски ботове, но вместо тях там дебнат цереушници. Казано иначе, интернет – това е телевизор. Той говори и показва само ЦРУ. Този вражески телевизор трябва да бъде изключен и тогава рейтингите отново ще скочат.

За съжаление, резултатите от изключването могат и да огорчат. Още повече, че наблизо е спътниковият интернет OneWeb или StarLink – и тогава какво?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови