Корабокрушение в Италия. 60 мигранти загинаха край бреговете на Калабрия (обновена)

OFFNews 26 февруари 2023 в 16:55 2271 0

мигрантите

Снимка Getty Images

Оцелелите мигранти

Най-малко 60 мигранти са загинали, след като претоварената им дървена лодка се е разбила в скалистите рифове край южната част на Италия, предаде Би Би Си, като се позова на италианската брегова охрана.

Мигрантите са тръгнали от Измир в Източна Турция преди 3-4 дни, заяви италианска служителка, цитирана от Ройтерс, като добави, че по произход мигрантите са от Афганистан, Пакистан и Сомалия. Много тела са извадени от плажа в близкия морски курорт Кротоне.

„80 души са извадени живи, включително някои, които са успели да стигнат до брега след потъването на лодка“, се казва в изявление на бреговата охрана.

На борда на лодката е имало към 250 души.

Плавателният съд е потънал, след като се е разбил в скали по време на лошо време. Италианските власти са организирали мащабна операция по търсене и спасяване по суша и море.

Видеозаписи показват дървените останки от лодката. Виждат се и оцелели, сгушени под одеяла, подпомагани от служители на Червения кръст. Някои са откарани в болница.

Италианският премиер Джорджа Мелони заяви, че мигрантите са били натъпкани в 20-метрова лодка при "неблагоприятни метеорологични условия". В изявление, разпространено от нейната канцелария, тя изрази "дълбоката си скръб за многото човешки животи", отнети от "трафикантите на хора".

"Нехуманно е да се разменя животът на мъже, жени и деца срещу "цената" на билет, платен от тях с фалшивата перспектива за безопасно пътуване", добави крайнодясната Мелони, чиито съюзници в управлението включват антимигрантската партия "Лига".

Според мониторинговите групи повече от 20 000 души са загинали или изчезнали в морето в централното Средиземноморие от 2014 г. досега. 

Папа Франциск, който често защитава правата на мигрантите, каза, че се моли за мъртвите, изчезналите и оцелелите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!