Кметът на Лондон подкрепи напускането на ЕС

OFFNews 22 февруари 2016 в 12:50 4065 8

Кметът на Лондон Борис Джонсън се обяви в подкрепа на напускането на Европейския съюз от Великобритания, съобщи "Independent".

С решението си Джонсън подлага на риск амбицията си да бъде избран за следващ премиер, ако на насрочения референдум гражданите гласуват за оставането в съюза.

В изявление той каза, че след сериозна "борба със себе си" е взел трудното решение да се противопостави на премиера Дейвид Камерън, който е основен крепител на кампанията за оставане в ЕС.

Джонсън все пак обясни, че ако референдумът избере напускането, не означава, че Великобритания ще го направи внезапно, а ще изгради с него "нови взаимоотношения на базата на търговия и сътрудничество".

Пред дома си кметът на Лондон каза, че ЕС е "политически проект, развиван в течение на десетилетия, който в момента е заплашен от това да излезе от правилния демократичен контрол".

Джонсън обясни, че не може да се пропусне единственият шанс, който британците имат през живота си да погледнат на нещата от друг ъгъл и попита дали е по-добре страната да остане в съюза при текущите условия, или има по-добър начин да си осигури сделка, която да даде повече на Обединеното кралство и да върне контрола на гражданите над собствената им държава.

Той поздрави Дейвид Камерън за брилянтната работа, която свърши по време на преговорите с Брюксел.

С решението си кметът на Лондон се превърна в основен лидер на кампанията за напускане и първи претендент за премиер, при победа на референдума насрочен за 23 юни.

Макар че Камерън настоя, че ще остане на поста си независимо от решението на британците, повечето консерватори са на мнение, че ако страната реши да напусне ЕС, той няма да има друг избор освен да се оттегли. 

Ако все пак Великобритания остане в съюза позициите на Борис Джонсън ще се влошат значително и ще загуби популярност сред своите съпартийци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!