Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Киев създаде лагер за руски военнопленници в Западна Украйна, преговорите за размяна вървят

Красимир Крумов 07 юни 2022 в 08:58 2239 1

Руски военнопленници

Снимка Unian

Руските военнопленници, за които няма очаквания за размяна, ще бъдат настанявани в лагер в Западна Украйна.

Украйна е създала в западната част на страната лагер за руски военнопленници, съобщи министърът на правосъдието Денис Малюска, цитиран от теливизионния канал „Прямий“. В лагера се настаняват пленници, за които към момента няма интерес за размяна.

„Създадохме специален лагер за военнопленници в Западна Украйна, в който се намират тези, за които няма непосредствени очаквания за размяна. Условията на пребиваване са малко по-добри от това на затворник или осъден, пленниците имат достъп до Червения кръст, по-добро хранене и хигиена.“ – коментира министърът в т. н. Национален телевизионен маратон, общонационална информационна програма, която се излъчва едновременно по всички телевизионни канали.

Онези военнопленници, които току що са взети в плен или за тях има планове за размяна се държат в поделения на правосъдното министерство, уточни министърът. Думите на Малюска показват, че дори за руската страна пленниците се разделят на различни категории и размяната на част от тях е приоритет за Москва.

Извън пропагандата и информацията за спрелите мирни преговори между Русия и Украйна, данните за извършваните размени и последният хуманитарен акт, при който двете страни си размениха убити, в това число и загинали при отбраната на Азовстал бойци на Азов показват, че хуманитарният диалог между Москва и Киев не е спрял.

Украйна подготви законопроект 7436 за изменение на Наказателния кодекс, засягащ размяната на военнопленници. По силата на проекта, обявен в понеделник, осъденият се освобождава от изтърпяване на наказанието, ако е взето решение за размяната му. Ако размяна не бъде осъществена, той се изпраща за изтърпяване на присъдата си. Ако осъден и разменен бъде заловен отново на територията на Украйна, то той ще излежи присъдата си в пълния й размер, пише още в законопроекта.

В същото време председателят на руската Дума Вячеслав Володин съобщи, че е предложил а Комисията по отбраната да изготви протоколна заповед за забрана на размяната на военнослужещи от полка „Азов“. Украинският заместник-министър на отбраната Ханна Маляр репликира задочно, че думите на Володин са предназначени за вътрешната пропаганда на Кремъл, а преговорният процес за обмяна е в ход.

До 5 май Русия и Украйна са извършили общо пет размени на военнопленници, украинската страна твърди, че е освободила 324 руски военнопленници. Предполага се, че броят на освободените украинци е симетричен.

За разлика от руските военнопленници, пленените от Русия украинци са настанявани в затвори с общ режим в нарушение на Женевската конвенция от 1949 година, уреждаща статута на военнопленника и допълнителните протоколи към нея, приети през 1977 и 2005 година. По силата на конвенцията пленените в зоната на бойните действия трябва да бъдат евакуирани возможно най-скоро в лагери, разположени на достатъчно разстояние от опасната зона. Условията за пребиваване в тези лагери трябва да бъдат не по-малко благоприятни от условията, използвани от войската, която ги държи в плен, разположена в същия район.

Заемането на затворнически койки в затворите в Ростовска област от украински военнопленници създава напрежение сред местните затворници, които е трябвало да напуснат килиите си и да бъдат преместени в пренаселени места за лишаване от свобода. Русия е опразнила за украинци два затвора в Ростовска област - №1 в Зверево и №2 в Камен Шахтински, като е преместила осъдените оттам в затвор №10 в Ростов на Дон. В "десятката" се налагало на руските затворници да спят на три смени, поради липса на достатъчно места, съобщава "Прямий"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

1

alfakentavur

11.06 2022 в 09:24

Да си складират боеприпаси до него. На бас, че рашистите ще пуснат ракета по боеприпасите и няма да им пука за собствените им войници. Така ще си разрешат проблема с пленниците :)
 
X

Подкастът на OFFNews