Камъни изпратиха сръбския премиер от Сребреница (обновена)

OFFNews 11 юли 2015 в 15:21 11467 22

Снимка БГНЕС

Охраната нат Вучич го пази с чадър от камъните.

Александър Вучич, премиерът на Сърбия, бе ударен от камък в главата, когато жители на Сребреница започнаха да го замерят по време на церемонията в памет на загиналите при клането на сръбската армия през 1995 г., съобщи БГНЕС.

Тогава сърбите, ръководени от генерал Ратко Младич, избиват 8372 босненски мъже и момчета.

Телохранителите на Вучич се опитаха да го защитят, като отвориха чадър над него, но той отказа и не спря да върви покрай множеството, напускайки събитието.

"Беше страшно. Замерваха ни с каквото имат - камъни, обувки. Множеството скандираше: Четниците вън и Аллах е велик", разказва член на сръбската делегация и потвърди, че Вучич е ударен с камък по лицето, но без да пострада.

Премиерът на западната ни съседка бе посрещнат на идване от плакат, който го цитира преди 20 г.: "За всеки убит сърбин ще избием 100 мюсюлмани".

В Мемориалния център Поточари в Босна и Херцеговина бяха погребани тленните останки на 136 новоидентифицирани жертви. В босненската Мюсюлманско-хърватска федерация е обявен ден на траур, а по решение на Европейския парламент 11 юли се отбелязва като Ден в памет на геноцида.

Кметът на Сребреница Чамил Дуракович потвърди, че на церемонията ще присъстват президентите на Словения, Хърватия, Черна гора и Македония и премиерите на Турция, Сърбия и Албания. От българска страна ще присъства външният министър Даниел Митов заедно с негови колеги от Европейския съюз. Американската делегация се води от бившия президент на Съединените щати Бил Клинтън. За възпоменателните събития се очакват също йорданската кралица Нур и британската принцеса Ан.

Междувременно сръбската полиция не разреши шествията в Белград, които бяха планирани, което доведе до остри реакции на неправителствени организации и политици в страната.

Директорът на Фонда за хуманитарно право Наташа Кандич призова гражданите да запалят тази вечер пред сградата на сръбското президентство 8372 свещи, колкото са жертвите в Сребреница.

НПО-та искаха да проведат "Акция 7000" в Белград, като 7000 души да легнат пред парламента, символизирайки жертвите, а други 2 крайнодесни формирования планираха контрапротест на същото място. Органите на реда в столицата обаче забраниха всички прояви, за да не се стигне до конфликт.

И двамата босненски сръбски лидери - генарал Ратко Младич и Радован Караджич, се намират в ареста на Международния Трибунал за военни престъпления в Хага. Те се обвинени в извършване на военни престъпления и геноцид по време на тригодишната война /1992-1995г./ в Босна и Херцеговина.

"Опит за атентат"

По-късно в събота сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович обяви, че срещу премиера Александър Вучич "е извършен опит за атентат в Поточари" и че част от отговорността за случилото се е на силите за сигурност на Босна и Херцеговина.

Това бе скандално нападение и виждам в него опит за убийство, каза Стефанович.

Босна не успя да създаде дори минимални условия за сигурността на премиера, добави той.

Група запалянковци от Сърбия са виновни за всичко

Група запалянковци от Сърбия започнаха инцидента в Поточари, заяви сръбският премиер Александър Вучич на брифинг след извънредно заседание на правителството, свикано по повод инцидента в Сребреница.

Водих нашата делегация на помен на загиналите невинни жертви в Сребреница. Домакините ме помолиха да не говоря на церемонията и аз приех. Бях посрещнат прилично, дори сърдечно от семействата на жертвите, от майките на убитите, от кмета Чамил Дуракович, заяви Вучич.

Още при пристигането ми бяха подхвърлени обиди, но нямаше проблеми. Когато излязохме от залата, група привърженици на един футболен клуб от Сърбия започнаха организирано да крещят обиди, а когато положих цветето, от всички страни започнаха викове, уточни Вучич и добави, че групата запалянковци от Сърбия не е участвала директно в нападението.

Съседи и приятели босненци, подавам ви ръка, не се тревожете за глупаците, които предизвикаха инцидента, такива има навсякъде, каза още Вучич и добави, че групите, които го нападнаха, са обидили майките и семействата на жертвите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!