Местан осъди клането в Сребреница, призова ЕС да приобщи Балканите

Ивайло Анев 10 юли 2015 в 10:30 4343 9

Снимка БГНЕС

Лидерът на ДПС Лютви Местан

Лидерът на ДПС Лютви Местан прочете декларация от парламентарната трибуна, с която осъди клането в Сребреница и призова ЕС да приеме балканските страни в общността.

Утре се навършват 20 години от събитията през юли 1995 г. когато в околностите на град Сребреница са избити до 8000 босненски мюсюлмани, под ръководството на сръбския генерал Ратко Младич.

Лидерът на ДПС беше категоричен, че Сребреница е балканската камбана за толерантност. „Утре там ще бъдат Бил Клинтън и Мадлин Олбрайт, както и сръбският пример Александър Вучич“, заяви Местан.

„Животът е равно право и никой не може да го заложи за език, име и вяра. Балканите безспорно са кръстопът, но не само географски, а по-сложно – ментално“, обясни още той.

Според него събитията преди 20 години трябва да са урок и за българските политици. „Ние сме политици в държава и представляваме благословен народ. Етническият мир в страната не е само Божи дар, зад мира стои вярата. Да го съхраним е наш политически дълг”, допълни патетично лидерът на движението.

„Затова от ДПС отправяме силен призив към политиците от Европа за нова, актуализирана стратегия за интегриране на Западните Балкани в ЕС.

По думите му на Балканите има проблеми, които трудно биха били решени преди членството на съответните страни в Европейския съюз. „Камбаната на Сребреница трябва да се чуе”, призова Местан.

След декларацията на ДПС депутатите приеха окончателно промените в Закона за гражданската регистрация, след като вчера отложиха гласуването на последната част от законопроекта, която засяга българите, чиито имена са били сменени по време на "Възродителния процес". Тези промени бяха предложени на първо четене от ДПС.

Така вече ще възможна промяна на имената на хората, които са починали до 30 юни 2001 г., имената им са били принудително променени, но не са били възстановени след това. Това ще става по искане на наследник на починалия, а ако има спорове между роднини, въпросът ще се решава от съда.

В първоначалния текст се предвиждаше възстановяването на имената да става по служебен път. Но вчера от ДПС помолиха за отлагане, за да може да изменят текста и да бъде приет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков