Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Отбелязват се 20 г. от клането в Сребреница

OFFNews 11 юли 2015 в 09:22 6519 2

Жена оплаква загиналите в Сребреница.

Днес се отбелязват 20 г. от клането в Сребреница, където през юли 1995 г. са избити 8372 босненски мъже и момчета, предаде БНР.

Сръбската полиция не разреши шествията в Белград, които бяха планирани, което доведе до остри реакции на неправителствени организации и политици в страната.

Директорът на Фонда за хуманитарно право Наташа Кандич призова гражданите да запалят тази вечер пред сградата на сръбското президентство 8372 свещи, колкото са жертвите в Сребреница.

В Мемориалния център Поточари в Босна и Херцеговина предстои да бъдат погребани тленните останки на 136 новоидентифицирани жертви. В босненската Мюсюлманско-хърватска федерация е обявен ден на траур, а по решение на Европейския парламент 11 юли се отбелязва като Ден в памет на геноцида.

Кметът на Сребреница Чамил Дуракович потвърди, че на церемонията ще присъстват президентите на Словения, Хърватия, Черна гора и Македония и премиерите на Турция, Сърбия и Албания. От българска страна ще присъства външният министър Даниел Митов заедно с негови колеги от Европейския съюз. Американската делегация се води от бившия президент на Съединените щати Бил Клинтън. За възпоменателните събития се очакват също йорданската кралица Нур и британската принцеса Ан.

НПО-та искаха да проведат "Акция 7000" в Белград, като 7000 души да легнат пред парламента, символизирайки жертвите, а други 2 крайнодесни формирования планираха контрапротест на същото място. Органите на реда в столицата обаче забраниха всички прояви, за да не се стигне до конфликт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews