Отбелязват се 20 г. от клането в Сребреница

OFFNews Последна промяна на 11 юли 2015 в 09:22 5774 2

Жена оплаква загиналите в Сребреница.

Днес се отбелязват 20 г. от клането в Сребреница, където през юли 1995 г. са избити 8372 босненски мъже и момчета, предаде БНР.

Сръбската полиция не разреши шествията в Белград, които бяха планирани, което доведе до остри реакции на неправителствени организации и политици в страната.

Директорът на Фонда за хуманитарно право Наташа Кандич призова гражданите да запалят тази вечер пред сградата на сръбското президентство 8372 свещи, колкото са жертвите в Сребреница.

В Мемориалния център Поточари в Босна и Херцеговина предстои да бъдат погребани тленните останки на 136 новоидентифицирани жертви. В босненската Мюсюлманско-хърватска федерация е обявен ден на траур, а по решение на Европейския парламент 11 юли се отбелязва като Ден в памет на геноцида.

Кметът на Сребреница Чамил Дуракович потвърди, че на церемонията ще присъстват президентите на Словения, Хърватия, Черна гора и Македония и премиерите на Турция, Сърбия и Албания. От българска страна ще присъства външният министър Даниел Митов заедно с негови колеги от Европейския съюз. Американската делегация се води от бившия президент на Съединените щати Бил Клинтън. За възпоменателните събития се очакват също йорданската кралица Нур и британската принцеса Ан.

НПО-та искаха да проведат "Акция 7000" в Белград, като 7000 души да легнат пред парламента, символизирайки жертвите, а други 2 крайнодесни формирования планираха контрапротест на същото място. Органите на реда в столицата обаче забраниха всички прояви, за да не се стигне до конфликт.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.07 2015 в 13:23

Това са думи на ГЛУПАК!Заради такива с ракиена мъгла в главата като теб са се пръкнали изроди като Сталин Хитлер Милошевич Ратко Младич, Радован Караджич и Биляна Плафшич. На Сърбите това трябва да им тежи на врата като воденичен камък, както на немците им тежи Хитлер и когато се заговори а него те свеждат глава! На турците също трява да им тежи и за нас и за арменците и за всичи дето са били изтребени. Никой не те спира иди пали свещи викай и крещи.... и ако случайно ми отговориш, мола да ми спестиш "теориите на световната конспирация" За "великата" Русия и "господството" на Щатите.....

11.07 2015 в 14:57

Ибаси майката, за 8,000 чак от Америка идват и всички викат "Геноцид,Геноцид" (като нашите роми "Дискриминация") А не искат да приемат геноцида с/у Арменците. Ще палят свещи пред парламента, е па дайте и ние да запалим над 1 милион свещи пред Турския парламент и да викаме и ние Геноцид, Щото ако умрат над 100 хиляди(християни) не се вика геноцид, а за 8,000(Мюсюлмани) си е Геноцид отвсякъде! Това си е ТОТАЛНА ДИСКРИМИНАЦИЯ И ПОТУРЧВАНЕ, но нас няма кой да ни чуе...