Какво се очаква от инспекторите на МААЕ, които пристигат в Запорожката АЕЦ

OFFNews 29 август 2022 в 15:32 1256 0

АЕЦ

Снимка Getty images

Запорожката АЕЦ очаква мисията на МААЕ.

Екип от инспектори на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е на път към украинската атомна електроцентрала в Запорожие, която от март е под руски контрол. Продължаващите боеве около централата, в които двете враждуващи страни се обвиняват взаимно, повдигат сериозни въпроси в целия свят за безопасността на централата и вероятността от ядрена катастрофа.

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси заяви, че екипът трябва да пристигне в централата по-късно тази седмица. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков изтъкна, че делегацията на МААЕ ще пристигне в централата в Запорожие от район, който е под контрола на украинските сили.

"Този ден настъпи. Мисията за подкрепа и помощ е на път към Запорожие. Трябва да гарантираме безопасността на най-голямото ядрено съоръжение в Украйна и Европа", написа Гроси в Twitter. 

"Почти всеки ден има нов инцидент в Запорожката АЕЦ или в близост до нея. Не можем да губим повече време", отбеляза още генералният директор на МААЕ.

Постоянният представител на Русия в международната организация във Виена Михаил Улянов заяви пред руската държавна информационна агенция РИА Новости, че МААЕ ще остави за постоянно няколко души от мисията си в Запорожката АЕЦ. Той допълни, че мисията включва около десетина служители на секретариата на МААЕ, занимаващи се с ядрената безопасност, както и голям екип от служители на ООН, отговарящи за логистиката и сигурността, съобщава Би Би Си.

През март руските войски окупираха най-голямата атомна електроцентрала в Европа, но тя все още се управлява от украински служители, които се оплакват от условията, при които трябва да работят под руски военен надзор, и наричат себе си заложници.

В коментар за ситуацията в АЕЦ-а и мисията на МААЕ украинският външен министър Дмитрий Кулеба отбеляза, че Киев очаква от мисията "ясно да посочи фактите за нарушаване на всички протоколи за ядрена безопасност".

"Знаем, че Русия застрашава не само Украйна, но и целия свят, излагайки го на риск от ядрена катастрофа", каза той, цитиран от "Енергоатом" в канала Телеграм.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски посочи, че Европа е била "на крачка" от радиационна катастрофа в четвъртък, когато електроцентралата беше изключена за кратко от украинската мрежа и бяха включени резервни генератори, за да я снабдяват с електроенергия.

Той обясни, че пожарите са повредили външни електропроводи, което е довело до спирането на централата за първи път в нейната история.

Взаимните обвинения

Украйна и Русия се обвиняват взаимно, че са атакували територията, разположена в съседство с атомната електроцентрала. В условията на военни действия не е възможно да се провери кой е прав, отбелязва Би Би Си.

Украинският министър-председател Денис Шмихал заяви, че "бомбардировката на Запорожката АЕЦ и обстрелът на съоръжението от страна на окупаторите имат всички признаци на ядрен тероризъм от страна на Русия".

Володимир Зеленски заяви, че авария в атомната електроцентрала, предизвикана от Русия, би означавала "по същество използване на ядрени оръжия" - само че без ядрен удар.

Москва пък твърди, че Запорожката АЕЦ е обстрелвана от украинските войски, което дава на руснаците официално основание да държи своите военни и представители на Росатом в централата.

Кремъл даде ясно да се разбере, че ще допусне само международни инспектори да посетят комплекса. МААЕ очаква, че посещението на инспекционния екип ще даде възможност да се провери какво всъщност се случва в атомната електроцентрала.

Назначеният от Москва ръководител на администрацията на окупирания регион Евгений Балицки каза в интервю за РИА Новости, че е готов да приеме мисията на МААЕ.

"Готови сме да приемем мисията на МААЕ, готови сме да им осигурим пълна охрана от наша страна, готови сме да им осигурим достъп до централата и прилежащата територия, за да могат да оценят реалната ситуация, да инспектират местата на пристигане и да се уверят, че обстрелът идва от контролирана от Украйна територия, че в централата не са разположени оръжия, особено тежки. Основният въпрос е дали Украйна е готова да наложи "режим на мълчание" за срока на мисията", коментира Балицки.

Киев се опасяваше, че мисията на МААЕ ще легитимира руската окупация на централата, но в крайна сметка се съгласи с посещението на инспекторите.

Перспективата не е добра

Експертите смятат, че много по-обезпокоително от обстрела на района около централата е възможното спиране на централата и изключване на реакторите.

Руската армия е разположила множество ракетни установки, както и други оръжия и оборудване на територията на Запорожката АЕЦ. Високоволтовите далекопроводи на централата вече са повредени от обстрела. Експертите обясняват, че това е пряк път към ядрена авария.

Ако се прекъснат останалите проводи, реакторите ще започнат бързо да се нагряват. В такъв случай има две възможности. Или руснаците, които контролират ядрените електроцентрали, ще успеят да пренасочат енергията към собствената си електропреносна мрежа, или заплахата от ядрена катастрофа ще започне бързо да нараства.

Липсата на охлаждане на реакторите ще доведе до неконтролируема верижна реакция и ядрена катастрофа.

В средата на август Би Би Си е разговаряла с инженер от завода в Запорожие. Той разказва за редовния обстрел на съоръженията на централата именно от руска страна. Според него снарядите се изстрелват от една от промишлените площадки на Запорожката АЕЦ, в която преди това са били разположени парогенератори. Той потвърди и минирането на машинните отделения на ядрените реактори.

На 18 август служителите на Запорожската АЕЦ публикуват апел, в който заявяват, че откакто централата е завзета от руснаците, са нарушени "многобройни правни норми, принципи и правила за безопасност при работа с мирен атом", а през последните две седмици тя редовно е обстрелвана.

Не е Чернобил

"Това не е Чернобил, тук има друг тип реактори, а и видът на потенциалните аварии е различен", твърди професор Малкълм Сперин, ръководител на отдела по медицинска физика и клинично инженерство във Фондацията на националната здравна система на Обединеното кралство, която включва болници под патронажа на Оксфордския университет. Според него нивото на защита на реакторите в Запорожската атомна електроцентрала е доста високо, дори ако тя бъде обстрелвана.

Друго нещо са радиоактивните материали, които се намират в складове, лаборатории и други места. Те биха могли да попаднат в атмосферата или да замърсят подпочвените води, което би могло да създаде риск дори за съседните държави, но все още не е сравнимо по мащаб с Чернобил.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!