Какво се договориха лидерите на страните от Г-7 за Украйна

OFFNews 13 декември 2022 в 18:05 3353 9

лидери

Снимка Архив

Страните от Г-7

На 12 декември лидерите на страните от Г-7 проведоха дистанционна среща за съгласуване на подходите за разрешаване на глобалните заплахи и предизвикателства в светлината на геополитическата криза и на критичните процеси в световната икономика.

Централна тема на срещата обаче беше текущата обстановка в Украйна и влиянието на агресията на Русия върху обстановката в глобален план. В рамките на общото комюнике (може да го намерите тук) на сайта на Белия дом бяха публикувани следните, отнасящи се до войната в Украйна решения на срещата:

„В светлината на незаконната и непровокирана агресия на Русия, заедно с Украйна страните от Г-7, са обединени повече от всякога в нашата непоколебима решителност в полза на общите ценности, на международното сътрудничество и на световния ред, основан на международното право.

Днес, в светлината на агресивната война на Русия, ние потвърждаваме нашата непоколебима подкрепа и солидарност с Украйна дотогава, докогато това е необходимо.

Ние осъждаме продължаващите нехуманни и брутални атаки от страна на Русия против обекти от критичната инфраструктура и заявяваме, че подобни удари срещу цивилното население представляват военни престъпления.

Ние също осъждаме тези, които подкрепят и способстват за незаконната война на Путин. Ние сме решени да подпомогнем Украйна да защити своите обекти с критично значение за енергетиката и за водната инфраструктура. Ние ще подпомогнем Украйна да се справи с потребностите, свързани със зимния период и ще активизираме нашите усилия в това отношение на предстоящата на 13 декември в Париж международна конференция.

Ние сме решени, че Русия незабавно трябва да заплати за възстановяването на щетите и разрушенията по обекти от критичната инфраструктура, нанесени в хода на бруталната агресия.

Не може да съществува ненаказуемост за извършените военни престъпления и други злодеяния. От президента Путин и другите отговорни за тези действия ще бъде потърсена отговорност в съответствие с международните правови норми.

Ние още веднъж заявяваме, че безотговорната „ядрена“ риторика на Русия е недопустима и че всяко използване на химически, биологически или ядрени оръжия ще бъде посрещнато с решителни последствия.

На основата на нашата досегашна готовност за действия ние ще продължим да мобилизираме международна подкрепа Украйна да посрещне своите спешни краткосрочни финансови потребности. Ние препоръчваме на нашите финансови министри да обсъдят неотложно решения за общ подход и координирана бюджетна поддръжка на Украйна през 2023 г. Потвърждаваме, че Международният валутен фонд трябва да има централна роля в тези усилия.

Ние твърдо потвърждаваме нашите усилия да бъде подкрепена непосредствената финансова стабилност на Украйна. Както и на нейното възстановяване за осигуряване на благоденстващо и демократично бъдеще в съответствие с европейската перспектива. Ние ще надграждаме резултатите от експертната Конференция за възстановяване и модернизиране на Украйна, проведена на 25 октомври в Берлин, както и от Конференцията за възстановяване на Украйна, проведена на 22 юни в Лондон.

В тясно сътрудничество с нашите чуждестранни партньори и на компетентните международни и финансови институции ще бъде създадена Донорска координационна платформа. Всяка от страните от Г-7 ще определи свои представители на правителствено равнище за създаването и за координиране на по-нататъшната работа на платформата. Тези представители следва да проведат среща възможно най-скоро през януари 2023 г.

По отношение на следвоенното урегулиране ние оставаме решени да постигнем решения (заедно с Украйна и със заинтересованите страни и институции) за постигането на трайна сигурност и на други ангажименти, с които Украйна ще бъде в състояние да се защити, да си осигури свободно и демократично бъдеще и да предотврати бъдещи агресии на Русия в съответствие с основополагащите документи на ООН.

Ние ще продължим да координираме нашите усилия за удовлетворяване на неотложните нужди на Украйна от военни и отбранителни въоръжения и бойна техника с основно внимание на предоставянето на средства и възможности за противовъздушна отбрана.

Ние потвърждаваме нашето решително осъждане на овладяването и на милитаризацията от страна на Русия на украинската атомна електроцентрала в Запорожие; на насилията, осъществявани против украинския персонал и на умишленото дестабилизиране на работата на централата. Ние подкрепяме усилията на Международната агенция за атомна енергетика за установяването на зона за безопасност и сигурност в района на централата.

Агресивната война на Русия трябва да бъде прекратена. До момента ние не сме свидетели, че Русия е готова на ползотворни мирни усилия. Русия може незабавно да сложи край на войната като прекрати бойните действия и напълно и безусловно изтегли своите войски от територията на Украйна. Ние подкрепяме усилията на президента Зеленски за постигането на справедлив мир.

Ние оставаме решени да продължим нашите безпрецедентни координирани санкции в отговор на агресивната война на Русия. Ние ще продължим и ще усилим нашия икономически натиск срещу Русия и срещу тези, които подкопават и се отклоняват от нашите рестриктивни мерки. Ние ще продължим да оказваме подкрепа на страни, които са уязвими или които са засегнати от последствията на агресивната война на Русия, в това число и в сферата на енергетиката и на осигуряването с храни.

Ние отново потвърждаваме нашата цел да изключим руския петрол и нефтопродукти от нашите национални пазари. Потвърждаваме и нашето решение за въвеждането на таван на цените на руските нефтопродукти от 5 февруари 2023 г.

Ние ще продължим нашите усилия за разрешаване на проблемите с храни в света. В това число по-нататъшните действия за осигуряване на достъп на украинско зърно и храни на международните пазари“.

(Групата на седемте: Г-7 включва седемте икономически най-мощни държави в света: Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония, които заедно представляват около 65% от Брутния вътрешен продукт в света – бел. ред.).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

9

Джендо Джедев

14.12 2022 в 07:48

Мечтите на Пу за отслабване на помощта за Украйна се топят и реалността го връхлита с неумолимостта на товарен влак. Интересно как ще свърши - като Садам или като Кадафи. :D

2073

8

Johnny B Goode

13.12 2022 в 22:17

Путлер го варят като жива жаба.
Можеха да го довършат за месец-два, но явно целта е първо да докарат Русия до пълно икономическо изтощение и морален упадък.
Гаден "колективен запад"...

910

7

бай Падежко

13.12 2022 в 21:53

Този път професионалните "освободители" ще си намерят майстора. Бладият молец си мисли, че като "освобидят" украйна откъм територия, градове, села и клозатни чинии, пак ще им строят за "благодарност" паметници. Да, ам не! Целият свят (с изключение на ЕвроАтланта и сие) прозря истинската същност на Империяа на злото.

210

6

Merc

13.12 2022 в 20:54

Евролунатиче ,
може само да плашиш бабите в хосписа , дето ще изгниеш , ако имаш късмета да умреш от естествена смърт.
А иначе ще гледаш агонията на Рашастан от опикания си диван и ще чакаш някой от другите мурзилки да ти дарява памперси, защото мизерния край на мизерния ти живот е гарантиран.

2550

3

alfakentavur

13.12 2022 в 18:56

65% от световния БВП срещу 2% от световния БВП. Колкото и да се пъне Путлер по-зле за него ще става.

210

2

Merc

13.12 2022 в 18:55

Дам , да му мислят мужиците и местните чебурашки.
Няма измъкване...
Путлер е пътник , ама те какво ще правят ?