Израел: Убити са 550 терористи, а 200 тунела са унищожени. Операцията в Рафа е към своя край

Ликвидиран е високопоставен командир на артилерията на ''Хизбула''

Кристина Минчева 18 юни 2024 в 12:45 1988 1

Израелскии танк

Снимка GettyImages

Израелски танк в Рафа

Всички цели на израелската армия (ЦАХАЛ) в Рафа скоро ще бъдат постигнати, съобщават военните. Половината от батальоните на "Хамас" в южния град са унищожени, включително 200 тунелни шахти. Убити са най-малко 550 терористи, пише Йерусалим пост. Междувременно напрежението с "Хизбула" не стихва. Израелските военни заявиха, че са ликвидирали високопоставен командир на артилерията на ливанската шиитска групировка при въздушен удар в Южен Ливан.

ЦАХАЛ смята, че до няколко седмици ще има пълен контрол над целия град Рафа. Те съобщават, че последните битки с останалите два батальона на "Хамас" в части от Тел ал-Султан и източната част на Шабура вече са в ход. Между 60% и 70% от територията на града в южната част на палестинския анклав вече се намират под "оперативния контрол" на израелските военни.

По непотвърдени данни на армията, разпространени вчера, в продължение на 40 дни израелските войски са убили около 550 бойци на терористичната групировка в Рафа. При сраженията са загинали 22 израелски войници.

В хода на операцията е била открита обширна система от тунели и големи количества оръжия и експлозиви. По думите на ЦАХАЛ в южния град има поне 25 подземни тунела, които пресичат границата с Египет. Те допълват, че тунелната мрежа в Рафа, особено близо до Филаделфийския коридор ( както се нарича буферната зона между анклава Газа и Египет, който граничи със Синай и близкия град Рафа), е по-сложна от тези открити в Хан Юнис, Джабалия и военния квартал на град Газа.

"Йерусалим пост" посочва обаче, че не е доказано дали изобщо има тунели, които минават египетската граница. Въпреки това ЦАХАЛ се надява на одобрение от Египет, с което да изгради подземни препятствия по Филаделфийския коридор, за да предотврати бъдещото повторно прокопаване на трансгранични контрабандни тунели. Те са ключови за въоръжените способности на "Хамас", включително получаването на оръжие от Иран.  

Още преди началото на войната през октомври израелските отбранителни сили предупредиха, че тунелите на "Хамас" представляват голяма заплаха. През месеците, откакто Израел започна наземната си офанзива и разкри подземната мрежа, говорители на израелската армията не скриха изненадата си от дължината, дълбочината и качеството на тунелите. Някои участъци от мрежата са достатъчно големи, за да премине дори камион.

На други места военните са открили подземни стаи, в които според тях са били държани някои от 240-те заложници, отведени в Газа след нахлуването на "Хамас" в Южен Израел на 7 октомври.

Израелската армия призна, че наводнява тунелите на 'Хамас' под Газа

Инвазията на ЦАХАЛ в Рафа започна на 6 май и до 20 май те вече контролираха около 30-40% от Рафа, включително Филаделфийския коридор. Към 20 май военните заявиха, че са убили около 130 терористи на "Хамас", но като се има предвид, че в даден момент групировката е имала 4000 до 8000 терористи в Рафа, е ясно, че огромното мнозинство е избягало с масата цивилни, напуснали района. Около 1,4 милиона души отдавна са избягали в ал-Муваси на брега, централна Газа и Хан Юнис. 

Междувременно напрежението на израелско-ливанската граница не стихва. Израелските военни заявиха, че са ликвидирали високопоставен командир на артилерията на ливанската шиитска групировка "Хизбула" при въздушен удар в Южен Ливан, предадоха ДПА и БТА.

Смята се, че ликвидирания командир Мохамед Мустафа Аюб е бил ключова фигура в ракетната дивизия на подразделението "Насер" в Южен Ливан. Тел Авив твърди, че той е планирал и извършвал нападения срещу израелски мирни граждани и общности в Северен Израел.

Вчера "Хизбула" потвърди, че един от нейните бойци е бил убит от Израел, но не съобщи повече подробности за неговата самоличност.

Подразделението "Насер" е една от трите войскови части на "Хизбула" в Южен Ливан. Израел ликвидира миналата сряда командира му Талеб Абдала. Това предизвика подкрепяната от Иран групировка да предприеме масирани въздушни удари срещи Северн Израел.

Вследствие на атаките избухнаха големи пожари, които затвoриха няколко главни пътища в района на Галилея.

    Кристина Минчева

    Кристина Минчева е завършила журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от вътрешна и международна политика, по-специално от процесите в Близкия изток. Занимават я и теми, свързани с борбата с дезинформацията и фалшивите новини, човешките права и бежанците.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    12407

    1

    Bad Horse

    18.06 2024 в 14:21

    Едно добро начало. Но израелското общество е деморализирано и разединено. Затова ще го обявят за край. Мисията изпълнена, победа, всичко е наред.

    И след няколко години...
     
    X

    Какво говорят руснаците за F-16