Северен Израел гори след атака на ''Хизбула''

Кристина Минчева 04 юни 2024 в 12:38 2849 2

Пожари в Израел

Снимка Скрийншот/ Х

Пожарите в Северен Израел

Големи пожари са обхванали Северен Израел, след ракетна атака на ливанската групировка "Хизбула". Над 30 противопожарни екипа работят за потушаване на огъня, което е довело до затварянето на няколко главни пътища в района на Галилея, предават израелските медии. Пламъците вече са овладени и няма пострадали, уверяват от израелската агенция "Пожарна безопасност и спасяване". 

Атаката с ракети и дронове по израелските северни територии е започнала в неделя вечерта, вследствие на което избухват пожари. Пламъците са заснети от агенцията "Пожарна безопасност и спасяване", посочва Ройтерс. На кадрите се вижда горяща гора в северния израелски град Кирят Шмона, но Ройтерс не успява да потвърди кога и къде е заснето видеото.

"В Кирят Шмона пожарникарите се разпръснаха из почти евакуирания град, за да контролират пламъците", съобщава противопожарната служба, като добавя, че по-рано са горели няколко двора, перголи и покрив на поне една къща.

Пожари избухнаха и в районите на планината Адир и Амиад. Противопожарната служба казва, че повечето от пожарите са били овладени, включително пожарът близо до Амиад, който според изчисленията е изгорил близо 990 акра. В изявлението се добавя, че пожарникарите са предотвратили разпространението на огъня в Кфар Гилади и Кирят Шмона към домовете там.

Израелските военни изпратиха техника и войници, за да помогнат за овладяването на пламъците, които се разпространиха бързо заради горещото и сухо време, а шестима военни бяха леко ранени. Полицията съобщава, че пътищата са затворени и призовава жителите, които все още се намират в района, да се изнесат.

Кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху публикува изявление, в което се казва, че премиерът е направил оценка с висши служители по сигурността за събитията в Северен Израел и е бил информиран за усилията за гасене на пламъците.

Пожарите възникнаха на фона на засилващи се трансгранични сблъсъци между Израел и "Хизбула", като през последните дни подкрепяната от Иран терористична групировка обстрелва Галилея и Голанските възвишения.

Според израелската администрация за природата и парковете поредица от атаки с ракети и дронове в неделя са причинили горски пожари, които са обхванали над 2470 акра зеленина на открити площи, включително природни резервати.

От 8 октомври насам ръководените от "Хизбула" сили атакуват израелски общности и военни постове по границата почти всеки ден, като групата твърди, че прави това, за да подкрепи Газа на фона на войната там.

Досега престрелките по границата са довели до смъртта на 10 цивилни от израелска страна, както и до тази на 14 войници. Имаше и няколко атаки от Сирия, без ранени.

"Хизбула" назова 328 членове, които са били убити от Израел по време на продължаващите сблъсъци, предимно в Ливан, но и в Сирия. В Ливан бяха убити още 62-ма оперативни работници от други терористични групи, ливански войник и десетки цивилни, пише The Times of Israel.

Израел изрази готовност за дипломатическо решение на конфликта, но заплаши с война "Хизбула", за да възстанови сигурността в северната част на Израел, където в момента са разселени десетки хиляди цивилни.

    Кристина Минчева

    Кристина Минчева е завършила журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от вътрешна и международна политика, по-специално от процесите в Близкия изток. Занимават я и теми, свързани с борбата с дезинформацията и фалшивите новини, човешките права и бежанците.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    300

    2

    демотиватор

    04.06 2024 в 14:18

    След окончателното решаване на проблема "Хамас" (скоро!) ще дойде и решаването на проблема "Хизбула".
    При нужда после и на проблема "аятолахски режим". Което пък автоматично ще реши и дреболията с властта на хутската банда у Йемен.
    Всичко по реда си.
    (ジ) ✊

    1000

    1

    Кок

    04.06 2024 в 13:06

    Е какво ще стане Израел ще започне да бомбардира Ливан ще унищожат 90%от Хизбула но ще има опожарени домове на мирни хора който ще станат за в бъдеще Израелски врагове.и така .Иран ще загуби при загадъчни обстоятелства още някой политик министър или ялатолах но войната ще продължава.Същото е и В Украйна Путин си прави украйнци ежедневно врагове.
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх