Израел получи списък с 42-ма затворници, които ще освободи в замяна на втората група заложници

Първата група освободени заложници са в добро физическо състояние. Продължават атаките от Хизбула

Кристина Минчева 25 ноември 2023 в 12:26 1321 0

Палестинци

Снимка БТА/АП

Бивша палестинска затворничка, освободена от израелските власти, е посрещната от приятели и членове на семейството си в Балата, палестински бежански лагер в Наблус, Западен бряг

Израелската затворническа служба съобщи, че е получила списък с 42-ма палестинци, осъдени за тероризъм, които ще бъдат освободени днес като част от сделката с „Хамас“, според която втора група заложници ще могат да се върнат при семействата си в Израел.

Това е вторият ден от четирите, в които се очаква да се проведат такива размени, като са възможни допълнителни дни за прекратяване на огъня, ако „Хамас“ се съгласи да освободи още заложници.

Затворническата служба казва, че затворниците ще бъдат преместени в затвора „Офер“ на Западния бряг за медицински прегледи от Международния червен кръст преди освобождаването им на Западния бряг или Източен Йерусалим.

Те ще бъдат пуснати на свобода само след като групата израелски заложници бъде освободена и правилно идентифицирана.

Тази нощ Израел получи списък със заложниците, които днес ще бъдат освободени от "Хамас".

Израелски служители от областта на сигурността проверяват списъка, съобщи канцеларията на премиера Бенямин Нетаняху, чието правителство обеща да работи за връщането на свободата на всички заложници, отведени от „Хамас” при нападението срещу Израел на 7 октомври.

Вчера групата от 39 затворници - 24 жени и 15 тийнейджъри - беше освободена през контролно-пропускателния пункт Бейтуния в окупирания Западен бряг.

Към 18 ч. българско време Червеният кръст съобщи, че общо 24 заложници са освободени от "Хамас" и са прехвърлени в Египет при очаквани първоначално общо 13 души.

Властите в Катар, цитирани от Би Би Си, уточниха, че групата включва 13 израелски граждани, 10 тайландци и един филипинец. Очаква се 10-те тайландци да се върнат у дома след престой в болница от 48 часа. Външното министерство на Тайланд твърди, че 20 граждани все още са в плен на „Хамас“ в Газа.

Първата група освободени заложници

13-те израелски заложници са в добро и стабилно състояние, съобщиха лекарите, цитирани от The Times of Israel. В изявление от детската болница „Шнайдер“, където бяха настанени четири майки и четири деца, се съобщава, че всички са в добро физическо състояние. Част от освободените заложници са настанени в медицинския център Wolfson в Холон, откъдето също уверяват, че хората са в стабилно състояние.

„Всеки се лекува според извършения вчера медицински преглед от медицинския екип. Очакваме и се надяваме на завръщането на всички отвлечени“, се казва в изявление от болницата.

Оказа се, че 76-годишната Хана Кацир, част от освободените заложници, е била обявена за мъртва от „Хамас“ преди няколко дни. Вчера тя се върна жива и здрава при семейството си.

Говорителят на Израелските отбранителни сили (IDF) контраадмирал Даниел Хагари поясни, че „въпреки психологическата война, провеждана от терористичните организации, „сега повече от всякога трябва да избягваме разпространението на непроверена информация.

„Никога не трябва да забравяме, че "Хамас" е жесток и безмилостен враг и затова трябва да разчитаме само на доклади от официални източници“, добави Хагари в изявление до медиите.

Доставки на газ и гориво

Примирието между Израел и „Хамас“ позволи и доставка на гориво и хуманитарна помощ в Газа.

Тази сутрин координаторът на правителствените дейности в териториите (COGAT) на Министерството на отбраната на Израел публикува в социалната мрежа Х, че 4 цистерни с гориво и 4 цистерни с газ за готвене са прехвърлени от Египет до организациите на ООН за хуманитарна помощ в южната част на Ивицата Газа през пропускателния пункт „Рафа“. Горивото и газът за готвене са предназначени за експлоатация на основна хуманитарна инфраструктура в Газа.

Вчера камиони с хуманитарна помощ също влязоха в Ивицата Газа през граничния пункт "Рафа". Египетски служител съобщи пред Си Ен Ен, че най-малко 90 камиона с хуманитарна помощ са влезли досега в Газа.

Сирени на фона на примирието

Израелските отбранителни сили съобщиха, че рано сутринта са свалили управляема ракета земя-въздух, изстреляна от Ливан по безпилотен военен летателен апарат (БЛА), и са отговорили на атаката, насочвайки се към терористите на Хизбула.

Час след това сирени, предупреждаващи за идващи снаряди, са прозвучали в Северен Израел, в района на Горна Галилея близо до границата с Ливан.
Командването на вътрешния фронт на IDF казва, че сирените на север са били активирани от ракета прехващач, изстреляна по въздушна цел. Подозира се, че е това е дрон, изстрелян от Ливан.

Дрон е атакувал и контейнеровоз, собственост на израелски милиардер, плавал в Индийския океан. Подозира се, че дронът е ирански.

За атаката съобщава служител на отбраната на САЩ. Той уточнява, че корабът под флага на Малта, е бил атакуван от дрон Shahed-136 с форма на триъгълник, носещ бомба, докато е бил в международни води.

При избухването си дронът е нанесъл щети на кораба, но няма пострадали.

„Продължаваме да следим ситуацията отблизо“, каза служителят.

Официалното лице отказва да обясни защо американските военни смятат, че Иран стои зад атаката.

Примирието

Примирието между Израел и "Хамас" влезе в сила в 7 часа сутринта в петък (24 ноември). Според споразумението, одобрено от израелското правителство и постигнато с посредничеството на Катар и Египет, "Хамас" ще освободи 50 живи израелски заложници - деца, техните майки и други жени на групи от по 12-13 души - срещу четиридневно затишие на бойните действия и освобождаването на до 150 палестински затворнички и непълнолетни. Договореността ще позволи и доставка на гориво и хуманитарна помощ в Газа през дните на примирието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!