Първите 24 заложници на Хамас вече са на свобода (обновена)

Александра Маркарян, Кристина Минчева 24 ноември 2023 в 17:05 2486 0

Граничният пункт Рафа в очакване на заложниците.

Снимка Скрийншот

Граничният пункт Рафа в очакване на освободените заложници.

24 от 240-те израелски заложници на "Хамас" вече са на свобода. Те пресякоха границата с Египет след 49 дена в плен на терористичната организация в Газа.

Около 17 часа първата група беше предадена на израелските власти на граничния пункт "Рафа". Хората докараха линейки на Международния комитет на Червения кръст, на чиито медицински екипи те бяха предадени в Газа от "Хамас".

Детски играчки и психолози посрещат освободените от ''Хамас'' заложници

Към 18 ч. българско време Червеният кръст съобщи, че днес общо 24 заложници са освободени от "Хамас" и са прехвърлени в Египет при очаквани първоначално общо 13 души. Властите в Катар, цитирани от Би Би Си, уточняват, че групата включва 13 израелски граждани, 10 тайландци и един филипинец.

Операцията следиха на живо от самото ѝ начало министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху и министърът на отбраната Йоав Галант от командния център на израелската армия във военния ѝ щаб в Тел Авив.

Освобождаването стана на фона на многохиляден пропалестински протест в Пакистан, който се провеждаше по време на операцията.

Снимка: БТА/АП

То се случи и на фона на напрежение в Ивицата Газа въпреки обявеното четиридневно примирие между воюващите Израел и "Хамас" с цел освобождаването на пленници и, съответно, на палестински затворници в Израел. Причини го опит на десетки палестинци да се завърнат по домовете си в северните райони на Ивицата Газа, които трябваше да напуснат заради бойните действия там. Стигна се до сблъсъци с двама убити и 11 ранени.

Операцията

Предаването на заложниците, и съответно освобождаването на палестински затворници в Израел, трябваше да започне в 16 ч. Новината, че те са напуснали Газа и вече са в ръцете на Международния комитет на Червения кръст обиколи израелските медии 30-ина минути по-късно. Съобщи я неназован израелски служител, който допълни, че те са в линейки на път от Хан Юнис в южната част на Ивицата Газа и се насочват към пропускателния пункт "Рафа".

През цялото време от "Рафа" на живо излъчваше агенция "Ройтерс", допусната близо до граничните бариери.

Освобождаването днес е първият от четири очаквани етапа. 

Четири деца и девет жени, от които шест на по над 70 години, са израелските заложници, освободени днес от "Хамас".

Двете воюващи страни се споразумяха "Хамас" да освободи повече от 50 от приблизително 240-те заложници срещу четири дни примирие в Газа. "Хамас" може да пусне повече хора в замяна на удължаване на примирието с един допълнителен ден за всеки 10 заложници. От своя страна Израел ще освободи общо 150 палестински затворници, които са били осъдени за тероризъм. Всички те са жени и непълнолетни. Днес се очаква освобождаването на 30 палестинци в замяна на 13-те израелски пленници.

Израелски военни пред затвора, от който се очаква пускането на палестински затворници в замяна на освободените пленници на "Хамас".

240-те души - израелски и чуждестранни граждани - бяха пленени от терористите при нападението им над селища в Южен Израел на 7 октомври, което постави и началото на войната. Тогава терористите убиха над 1200 души, раниха хиляди и взеха пленници.

Хамас

По време на предаването на заложниците бе излъчено видеообръщение на лидера на „Хамас“ Исмаил Хания, който заяви, че „Хамас“ се ангажира да спазва условията на примирието, ако и Израел направи същото.

"Хамас ще продължи усилията си за спиране на израелската атака срещу Газа, завършване на размяната на затворници, прекратяване на израелската блокада на Ивицата Газа и "атаката" срещу джамията „Ал-Акса“ в допълнение към това, че ще даде възможност на палестинския народ да осъществи законното си национално право за независима държава с Йерусалим като нейна столица, самоопределение и завръщане [на палестинските бежанци]", заяви той.

Според реториката на терористите Израел е нелегитивна държава. Когато говорят за палестинска държава, представителите на групировката обикновено имат предвид държава, създадена на територията на Израел, Западния бряг и Ивицата Газа. Оттук идва и искането им за столица Йерусалим, а не Източен Йерусалим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков