Израел изпраща войска към Газа: жертвите вече са 90

Александра Маркарян 13 май 2021 в 14:19 4802 0

Снимка Министерство на външните работи на Израел

Израел изпраща военни подкрепления към границата с Ивицата Газа, за да овладее сблъсъците в арабско-еврейските градове.

Ескалиралото в понеделник напрежение доведе до улични боеве между евреи и израелски араби. Оттогава досега са убити 83 палестинци и 7 израелци - по информация от двете страни. Управляваното от „Хамас“ здравно министерство в Газа съобщава, че жертвите от израелските удари от понеделник досега са 83, а ранените – повече от 480 души. Сред жертвите има най-малко 17 деца. Израелската страна съобщава за 7 души убити в Израел от ракети, изстреляни от Газа. Сред тях са две деца.

Новата вълна от десетки въздушни удари от Газа към Израел през последното денонощие започна, след като израелски удари убиха висши командири и срутиха сгради.

Снимка: Министерство на външните работи на Израел

Движението на военните части бе предхождано от изявление на говорител на израелската армия, който обяви, че е в ход подготовката на сухопътна операция - действие, което напомня войните през 2014 г. и 2008-2009 г. Започна предислоциране на военни части към границите. Отделно са мобилизирани 3000 резервисти, заяви говорителят подп. Джонатан Конрик и обясни, че действието е "подготвително" и че те са инструктирани от правителството да могат да реагират при ескалация. И все пак "това не е непременно първото нещо, което ще направим утре сутринта - нашият фокус е върху това да отслабим силите на врага" - добавя Конрик.

В опит да уталожи напрежението държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън изпрати заместника си Хади Амр в Близкия Изток. Амр ще се срещне с израелски и палестински лидери, но не и с представители на "Хамас", съобщава БНР.

Снимка: Министерство на външните работи на Израел

Тази нощ в Израел беше най-дългата и най-трудната от войната през 2014 г., пише Би Би Си. Хиляди евреи я прекараха в бомбоубежища, след като в Тел Авив се чу вой на сирени и към града полетяха ракети. Общият им брой вече надхвърля 1500, по данни на израелската армия. 90% от тях са били прихванати от израелската противовъздушна система (Iron Dome), съобщава Би Би Си. Израелските удари са няколкостотин - пише израелският вестник Haaretz.

Израел отговаря с удари по "стратегически важни сгради", принадлежащи на "Хамас" и военноморските сили на палестинската организация. Поразени са инфраструктура, използвана от контраразузнаването на "Хамас" и основната банка на "Хамас".

За смъртта на дете в израелския град Сдерот, чийто дом е бил поразен от ракета съобщиха снощи Министерството на външните работи и посолството на Израел в България.

"С прискърбие съобщаваме, че 5-годишният Иво Авигаил от Сдерот почина от раните си, след като ракета на "Хамас" удари дома му. Майка му и сестра му са все още в критично състояние. Да бъде благословена паметта на Идо" - пише Министерството на външните работи във Фейсбук и публикува снимка на детето.

Впоследствие бе уточнено, че детето е на 6 г.

Посолството в София публикува тази снимка:

Също снощи Израелските сили за отбрана съобщиха за ракетен удар от "Хамас" по цивилни в близкия до Тел Авив град Петах Тиква. Има ранени и значителни разрушения, се казва още в съобщението.

Днес армията на Израел продължава да съобщава за различни поразени цели.

"Хамас" използва деца като "човешки щит" - пишат още Израелските сили за отбрана. - "Хамас" са използвали училище в непосредствена близост до цивилни сгради, включително болница, за да прикрият тунел на терористите. Неутрализирахме го, така че "Хамас" повече да не могат да се крият зад невинни деца."

Реакции

Американският президент Джо Байдън заяви, че Израел има право да се защитава, но в разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху е изразил и надежда за скорошно приключване на сблъсъците с палестинци.

Пред репортери Байдън уверява, че американската дипломация работи усърдно заедно с екипи по националната сигурност и отбраната като се осъществява „постоянен контакт“ с официални лица от страни в Близкия изток.

Късно в сряда държавният секретар Антъни Блинкън, който по-рано обяви, че изпраща свой заместник в региона, заяви, че е разговарял с палестинския президент Махмуд Абас.

Три държави поискаха извънредно публично заседание на Съвета за сигурност на ООН за обсъждане на насилието между израелци и палестинци. Те са Тунис, Норвегия и Китай.

Това се случи, след като второто закрито заседание тази седмица на Съвета за сигурност на ООН по темата приключи без съвместна резолюция. Според дипломати Съединените щати не са сметнали, че проекторезолюцията е била с потенциал да помогне за деескалация.

При липса на консенсус четири страни-членки на Съвета за сигурност – Норвегия, Естония, Франция и Ирландия пуснаха свое изявление, в което осъждат ракетните нападения на „Хамас“ и други военни групировки, но и призовават Израел да прекрати действията си по заселване в Източен Йерусалим.

Междувременно три американски авиокомпании (American Airlines, United Airlines и Delta Air Lines), британската British Airways и германската Lufthansa прекратиха полетите си до Израел.

Турция официално осъди израелските действия. Президентът Реджеп Тайип Ердоган ги описа като „нарушаване на основни човешки права“.

Снощи на антиизраелски протест в Истанбул демонстранти изгориха израелското знаме.

Снимка: Getty Images

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!