Изчезна яхтата на руския олигарх под санкции Дмитрий Мазепин в Сардиния

OFFNews 09 декември 2022 в 09:54 2424 1

Мазепин

Снимка Интерфакс

Дмитрий Мазепин

Яхтата на руския милиардер Дмитрий Мазепин е изчезнала в Сардиния, съобщи британският "Гардиън". Според изданието плавателният съд е бил "арестуван" от италианските власти заради наложените след руската инвазия в Украйна санкции на собственика й.

22-метровата яхта "Алдабара", чиято стойност е между 700 000 и 1 млн. евро, се е намирала в пристанището на Олбия, но е била под запор от март, когато Мазепин влиза в списъка на санкционираните.

Според вестника яхтата е била в Олбия до юни, след което изчезва - и това се е случило часове преди да бъде официално обявена за собственост на Мазепин.

"Мазепин знаеше, че е в списъка, но успя да се възползва максимално от периода, през който установявахме, че корабът му принадлежи. Защото трябваше да разследваме цялата верига на собствеността. Когато потвърдихме, изчезна", казва източник от италианската финансова полиция.

По обяснения на полицията Мазепин е наел чуждестранна компания, която е платила на италиански капитан, откраднал яхтата от Олбия. Италианската полиция е установила, че за последен път е видяна в пристанището Бизерте в Тунис, но не се знае къде се намира в момента.

"Гардиън" коментира, че италианските власти могат да наложат глоба от 500 000 евро на руския бизнесмен, участващата компания и капитана за незаконното извеждане на яхтата.

Вилата на Мазепин в Сардиния също е била под запор.

Дмитрий Мазепин оглавява борда на директорите на "Уралхим" и е включен в списъците със санкции на ЕС и Обединеното кралство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

09.12 2022 в 10:17

Е, те това на "новите" руснаци, дето изобщо не пиели, а и били, едва ли не, работохолици! Тоз има вид на милиционер, назначен от Путя и обкръжение за милиардер, а на практика е с мижава душица на дребен уличен бандит...