Quantcast

Избори "Русия срещу ЕС" в Молдова

Ивайло Анев Последна промяна на 30 ноември 2014 в 08:37 1617 3

Днес в Молдова се провеждат парламентарни избори, определяни като тест за бъдещия курс на страната - евроинтеграция или сближаване с Русия, предаде "Ройтерс".

Битката за 101-местния парламент е оспорвана. Според социологически проучвания трите проевропейски партии от управляващия Съюз за европейска интеграция, начело с либералните демократи на премиера Юрие Лянка, ще получат 49%, което за малко ще ги лиши от мнозинство.

За проруските формации, като радикалната Социалистическа партия на Игор Додон, възнамеряват да гласуват около 22% от избирателите. Съдът забрани на една от тях - "Патрия" ("Отечество") на бизнесмена Ренато Усати - да се яви на изборите заради незаконно финансиране от чужбина. Именно Усати бе сочен за кандидатът, зад който стои руският президент Владимир Путин.

Въпреки че споразумението за асоцииране на Молдова с ЕС вече бе ратифицирано, проучване на общественото мнение показва, че хората в страната са разделени по отношение на членството в Съюза.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.11 2014 в 17:03

Да, България още е силно зависима от Кремъл, замислете се дали те искат силна икономика тук и силна държава. Робът се владее по-лесно. Но му се вижда краят.

30.11 2014 в 15:33

Като това на България ли?
Без икономика, без земеделие, официализирани корупция и престъпност, заробващи кредити, обезлюдяване, застаряваща нация, без съдебна власт, без регионална власт и политика, без гражданско общество, без средна класа.....
Това ли им предлагате?

30.11 2014 в 09:18

Желая на малка Молдова успехи в европейския път. Страната заслужава по-добро бъдеще.