Юта е първият американски щат, който ограничава достъпа на тийнейджъри до социалните медии

OFFNews 24 март 2023 в 11:07 2464 1

Снимка Getty Images

Експертите са разделени в мненията си за ползите и опасностите за децата и тийнейджърите от присъствието им социалните мрежи.

Юта стана първият американски щат, който изисква социални медии да получа родителско съгласие, за да могат децата да използват техните приложения, а също така собствениците на социални платформи да проверяват, че потребителите са навършили 18 години, съобщи Би Би Си.

Губернаторът на щата каза, че е подписал двете мащабни мерки за защита на младите хора в щата. Законопроектите ще предоставят на родителите пълен достъп до онлайн акаунтите на децата им, включително върху публикациите и личните съобщения.

Мярката идва на фона на повишена загриженост относно въздействието на социалните медии върху психичното здраве на децата. Промените, приети в четвъртък, ще е необходимо изричното съгласие на родител или настойник, преди децата да могат да създават акаунти в приложения като Instagram, Facebook и TikTok.

Законопроектите също така налагат „полицейски час“ за социалните медии по време на който е блокиран достъпът на децата - между 22:30 и 06:30, освен ако не е коригиран от техните родители.

В съответствие с новите ограничения социални медии вече няма да могат да събират данни на дете или децата да бъдат таргет за реклама. И двете мерки влизат в сила от 1 мрат 2024 година.

„Вече не желаем да позволяваме на компаниите за социални медии да продължават да вредят на психичното здраве на нашите младежи“, написа в Туитър републиканец Спенсър Кокс. „Като лидери и родители, ние носим отговорност да защитим нашите млади хора“, написа той. Групата за защита на децата Commons Sense Media приветства хода на губернатора да ограничи някои от най-пристрастяващите функции на социалните медии, наричайки го „огромна победа за децата и семействата в Юта“.

Подобни разпоредби се обмислят в четири други ръководени от републиканците щата - Арканзас, Тексас, Охайо и Луизиана, както и водения от демократите Ню Джърси. В същото време обаче Common Sense Media и други групи предупредиха, че някои части от новото законодателство могат да изложат децата на риск.
Ари Кон, адвокат, ангажиран с въпросите за свободата на словото каза пред TechFreedom, че законопроектът създава „значителни проблеми със свободата на словото“. „Има толкова много деца, които може да са в домакинства, в които има насилие, които може да са ЛГБТ, които могат да бъдат напълно отрязани от социалните медии“, коментира Кон.

В същото време от Meta, компанията-майка на Facebook, заявиха, че разполагат със стабилни инструменти за безопасност на децата. „Разработихме повече от 30 инструмента за подкрепа на тийнейджъри и семейства, включително инструменти, които позволяват на родителите и тийнейджърите да работят заедно, за да ограничат времето, което тийнейджърите прекарват в Instagram, и технология за проверка на възрастта, която помага на тийнейджърите да имат подходящи за възрастта си преживявания“, каза говорител на компанията, цитиран от Би Би Си.

Темата за присъствието на децата и младежите в социалните мрежи провокира дълбоки разисквания в обществото и сред експертите. Някои експерти смятат, че децата под 14 години не би трябвало да имат достъп до социални мрежи поради редица рискове и опасности, свързани с употребата им. В частност това са:

  • Рискове за онлайн тормоз и кибер тормоз - децата под 14 години могат да бъдат по-уязвими на онлайн хейт и мобинг поради липса на опит и умения за онлайн общуване.
  • Рискове за неподходящо съдържание - много социални мрежи имат съдържание, което може да бъде неподходящо или дори вредно за децата под 14 години.
  • Рискове за злоупотреба с личната информация - децата под 14 години могат да бъдат изложени на рискове от злоупотреба с личната им информация, която могат да споделят на социалните мрежи.

Въпреки това, има и експерти, които смятат, че социалните мрежи могат да имат положителен ефект върху децата и да им помогнат да развият социални умения, като учене за работа в екип, споделяне на информация и идеи, и т.н.

В САЩ и досега съществуваше закон COPPA (Закона за онлайн поверителност на децата), който регулира събирането на информация за деца под 13 години в интернет. COPPA изисква уеб сайтовете да получат съгласието на родителите, преди да съберат или използват лична информация за деца под 13 години.

В Европейския съюз има Обща регулация за защита на данните (GDPR), която също има принципи за защита на личните данни на деца и тийнейджъри. GDPR изисква съгласието на родителите, когато се обработват лични данни на деца под 16 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

1

Име на профила

24.03 2023 в 12:04

Няма да сработи. Това е бягане от отговорност - по същия начин нато СОРРА.

Сайтът и сега пита - имаш ли навършени 13 години - ти казваш "да" и продължаваш напред. Ако не дай си Боже нещо стане собствениците на сайта могат да вдигнат ръце и да кажат "аа не, ние сме питали, не сме отговорни".

Не се сещам за перфектен вариант, но борбата с онлайн тормоза - което е реален проблем за много деца - трябва да се води от родителите (добро възпитание, установен рапор и разговори с децата, изграждане на характер), възпитателите, потенциални медийни кампании, както и преследване на най-сериозните нарушители.

В днешно време ако сваляш примерно торенти в Щатите ти пращат адвокат, ама ако подканваш някого към самоубийство на никого не му пука. Защото играе парата - студиото си е платило, родителите - не. Ето този проблем трябва да адресират, а не да прокарват проформа закони, за да могат политиците и бизнеса да спат спокойно.

И у нас така впрочем, ама дето се вика - цялата Мара втасала...
 
X

Да помогнем на украинските деца!