Италия конфискува американски дронове, предназначени за руската армия

Красимир Крумов 14 юли 2022 в 16:05 33846 4

Американски военен дрон

Снимка U.S. Army/Wikimedia Commons

Американските военни дронове са широко използвани от ВСУ.

Митническите служби в Калабрия, Италия, са конфискували модерни американски военни дронове, които е трябвало да стигнат до Русия, съобщи всекидневникът „Ла Република“. Според изданието, Русия, която не разполага с такова най-модерно оборудване, се е опитала да го прекара през Италия и трети страни.

Ла Република“ твърди, че руснаците са потърсили безпилотни системи в чужбина и е купила дронове, които са доставени от Канада, но са произведени от американска компания.

Контейнерите, съдържащи оборудването, са пристигнали от Канада и са били готови да бъдат натоварени на кораба, тръгващ от голямото италианско търговско пристанище Джоя Тауро в провинция Реджо Калабрия в Южна Италия. В транспортните документи като официална транспортна дестинация бил посочен Катар.

Митническите власти се усъмнили дали наистина товарът е трябвало да стигне до Катар или е било планирано да бъде предаден на руснаците.

Според най-достоверната хипотеза, чрез изключване на геолокацията на кораба, плавателният съд е трябвало да влезе в Сирия, чийто лидер Башар Асад е съюзник на Москва. Руснаците имат важна база в сирийското пристанище Тартус, където биха могли да претоварят оборудването си на самолети и да го откарат в Русия.

Стойността на задържаните дронове е десетки милиони евро. Безпилотните устройства са били конфискуване по искане на прокуратурата във връзка с разследване на международна контрабанда.

„Ла Република“ допълва, че агенти на ФБР са пристигнали в Италия незабавно, щом американците са научили за конфискацията на произведените в САЩ дронове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

4

хr4

14.07 2022 в 19:13

voododoll, да подсетя-по документи Лукойл Нефтохим е холандска фирма.
Дроновете са произведени в САЩ и продадени на канадска фирма, но най-вероятно и "канадската" и "катарската" фирми...не са точно канадска и катарска.
ПП.Те канадците четири месеца им блокират турбините за "потока", ти за едни умрели дроновете си се притеснил.

22548

3

dolivo

14.07 2022 в 16:51

контрабанда батка, едно време Епъли през БГ се копираха. Руския промишлен шпионаж не спи.

Каквото може да се хване, гонене до дупка

14048

2

voododoll

14.07 2022 в 16:37

Какво следва да мислим сега?
Канадците продават американско въоръжение на РуZия? Знайно или незнайно?

2550

1

alfakentavur

14.07 2022 в 16:13

Да са те изненадали с хубав сладолед. Да го ядеш и да четеш това. Казано с тру букви - КЕФ :))))

 
X

Подкастът на OFFNews