ISW: Скоростта на контранастъплението на Украйна ще се увеличи в началото на зимата

OFFNews 04 декември 2022 в 11:41 5556 1

Киев след обстрел

Снимка БТА/АП - Президентство на Украйна

Киев след обстрел, 21 март 2022

С настъпването на зимата условията в Източна Украйна стават все по-благоприятни за по-висок темп на военни действия, смятат анализатори от Института за изучаване на войната (ISW), цитирани от Би Би Си.

Те се позовават на руски военен блогър, който съобщи в събота, че земята по линията Кременная-Сватово е замръзнала и той очаква украинските сили да увеличат натиска върху руската отбрана.

Ден по-рано ръководителят на Луганската областна военна администрация Сергей Гайдай (Сватовският район е част от този регион) също заяви, че времето на фронтовата линия от Кременная до Сватово се променя и според него украинските сили скоро ще може да подобрят контранастъпателните маневрени действия.

ISW по-рано предположи, че общият темп на контранастъплението вероятно ще се ускори през следващите седмици, тъй като постоянните ниски температури позволяват на земята да замръзне - особено в Източна Украйна.

Експертите на института смятат, че нито руската, нито украинската армия ще преустановят настъпателните операции през зимата - оптималното време за война с участието на механизирани части.

Прогнозата на ISW се разминава с думите на директора на Националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнсна. На Форум за национална отбрана Хейнс заяви, че според разузнаването темпото на военните действия в Украйна ще продължи да се забавя през следващите месеци.

Междувременно според президента на Украйна Володимир Зеленски одобреното от ЕС и страните от Г-7 ограничение на цената на руския петрол не е "сериозно решение". В петък страните членки се споразумяха за таван на цената на руския петрол от 60 долара за барел, а Кремъл в събота заяви, че отказва да приеме тавана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови