Испанският премиер обеща да забрани проституцията в страната

OFFNews 18 октомври 2021 в 10:23 1493 0

Снимка pixabay

Испанският премиер Педро Санчес обеща да забрани проституцията в страната, предаде Би Би Си. 

В неделя, в края на тридневния конгрес на партията му, той заяви, че "тази практика поробва жените".

През 2019 г., в предизборния си манифест, социалистическата партия на Санчес обеща да забрани проституцията в страната, като определи бранша като „един от най-жестоките аспекти на феминизирането на бедността и една от най-тежките форми на насилие срещу жените“.

Въпреки това, две години по-късно, още не е внесен законопроект за забрана на индустрията. 

През 1995 г. проституцията е декриминализирана в Испания.

Доклад на ООН от 2016 г. показа, че индустрията печели 3,7 млрд. евро годишно. Друго проучване на организацията от 2009 г. посочва, че всеки 1 на 3-ма мъже се възползва от услугите в бранша. 

Също така проучване на ООН от 2011 г. определя Испания като третия по големина център за проституция в света след Тайланд и Пуерто Рико.

В момента "индустрията на удоволствията" не е регулирана в страната и няма наказание за тези, които предлагат платени услуги по собствено желание, стига те да не са на публични пространства. Въпреки това, сводничество е незаконно. 

Смята се, че близо 300 000 жени в Испания работят в тази индустрия. 

В последните години в страната се наблюдава увеличение на трафика на жени, които да бъдат експлоатирани против волята им. През 2017 г. полицията в Испания е идентифицирала 13 хил. жени жертви на трафик. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови