Иракските сили изгониха ИДИЛ от град Рамади, празнуват голяма победа

OFFNews 28 декември 2015 в 05:53 3251 2

Край Рамади

Снимка АФП

Боец от проправителствените отряди наблюдава Рамади в неделя, малко преди да бъде обявена окончателната победа в града.

И последните бойци на групировката „Ислямска държава” са били изтласкани в неделя от един стратегически правителствен център в иракския голям град Рамади, на 110 километра западно от Багдад, съобщи АФП.

Това е най-важната победа на иракската армия, откакто джихадистите започнаха голямо настъпление преди около една година. Говорител на военните е съобщил, че е постигната "епична" победа и че иракският флаг се вее над града.

„Всички бойци на ДАЕШ (арабското съкращение за ИДИЛ) заминаха. Нямаше съпротива”, е казал Сабах ал-Нуман, говорител на елитните антитерористични сили, за епилога на ожесточените сражения в Рамади.

Иракските военни са започнали да проверяват и прочистват зоната на комплекса от мини и други взривни устройства, оставени от терористите.

Председателят на иракския парламент Салим ал-Джулури е поздревил „героите от силите за сигурност за тяхната великолепна победа, освободила град Рамади от тероризма”.

В много градове в страната радостни хора празнуват победата, предаде АФП.

Стив Уорън, говорител на водената от САЩ коалицията против ИДИЛ, е казал: „Този успех е резултат от месеци тежка работа на иракската армия, на службите за борба с тероризма, на иракските ВВС, на местната и федералната полиция, както и на бойците от племената, всички те подкрепени с над 600 въздушни удара от коалицията от юли насам”.

Операцията по връщането на Рамади в ръцете на иракското правителство започна в началото на ноември. Тя беше осъществена с подкрепата на водената от САЩ коалиция, която осъществява въздушни удари срещу Ислямска държава.

Кампанията продължи толкова дълго заради решението на правителството да не използва шиитските паравоенни отряди с цел да се избегне нарастване на етническото напрежение, заради предимно сунитското население в града.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!