САЩ обмислят да пратят войски в Сирия и Ирак

OFFNews 28 октомври 2015 в 18:49 4325 3

Снимка Wikimedia.

Американски войници в Ирак.

САЩ обмислят да изпратят малка група спец части в Сирия и бойни хеликоптери в Ирак като вариант за забързването на темповете в борбата срещу "Ислямска държава", предаде "Ройтерс".

Обама, който силно се притеснява от непопулярното решение за вкарване на американски войски в конфликти в Близкия изток, към края на президентския си мандат започва да разглежда и по-смели решения на ситуацията в двете страни.

Той е принуден на това, след като програмите на САЩ за обучаване на иракската армия и умерената сирийска опозиция в борба срещу ИД се провалиха.

Според запознати лица войските ще бъдат в много малък брой и ще са предвидени за намеси в специфични военни операции в Сирия и Ирак. Спец частите в Сирия предимно ще съветват умерената сирийска опозиция в полевите им действия, а хеликоптери "Апачи" в Ирак ще подпомагат въздушните удари.

Основна цел на бунтовниците, подкрепяни от Вашингтон, е да завземат столицата на ИД в Сирия - Рака, а желанието на първо време в Ирак е правителствените войски да си върнат контрола над Рамади.

Предложенията обаче все още се обсъждат, а дори да бъдат приети, ще минат седмици и месеци, докато войските пристигнат в Близкия изток. Обама обещава, че американски войници няма да влизат в директен бой с джихадистите.

Въпреки това преди няколко дни войници на САЩ взеха участие в операция по освобождаването на заложници на "Ислямска държава" в Ирак, при която загина един войник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!