Гръцки банки ще фалират, дори и да има споразумение с Европа

OFFNews 09 юли 2015 в 07:35 167388 31

Някои големи гръцки банки може да бъдат затворени и погълнати от по-силни конкуренти като част от преструктурирането на сектора, което ще последва какъвто и да е нов спасителен план за страната, съобщи Reuters, цитирайки високопоставени лица, свързани с преговорите.

Европейските лидери ще се съберат в неделя в последен опит да постигнат споразумение с Гърция след месеци неуспешни преговори, довели страната на ръба на излизане от еврозоната.

Но независимо дали има нова помощ за правителството, някои гръцки банки, ударени непоправимо от политическия и икономически хаос, може да бъдат затворени и слети с по-силни съперници, според високопоставени източници на Reuters, които са пожелали да не бъдат цитирани.

Един от източниците е заявил, че от четири големи банки - National Bank of Greece (NBGr.AT), Eurobank (EURBr.AT), Piraeus (BOPr.AT) and Alpha Bank (ACBr.AT) - могат да останат две.

Друг източник е заявил, че мерките са необходими, те могат да се случат не едновременно и веднага, а в по-дълъг период от време.

"Гръцката икономика е в руини. Това означава, че банките имат нужда от ново начало", казва първият източник, подчертавайки, че тези мерки са задължителни и ще последват каквото и да е споразумение между Атина и еврозоната.

"Кипър може да е модел за подражание."

Гръцките банки в момента остават в банкова ваканция. В сила са и ограниченията за теглене до 60 евро на ден от банкоматите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!