Година без моцарела – история на ембаргото в Русия

OFFNews 06 август 2015 в 21:25 5866 20

Снимка РИА Новости

Преди година най-новата история на Русия беше допълнена с още едно събитие, което ще влезе в учебниците – държавата, заемаща най-голяма територия на Земята, забрани на западните страни с най-мощни икономики да внасят основни хранителни продукти, пише РИА Новости в коментар за ембаргото на хранителни стоки в Русия.

И въпреки всички трудности на живота без италианска моцарела и австралийски пържоли, може уверено да се каже: руските компании могат да произвеждат качествени храни, които бързо намериха своя потребител, подчертава агенцията.

Преди година Русия ограничи вноса на храни от държавите, които въведоха санкции против нея, и тези, които подкрепиха санкциите – САЩ, страните от ЕС, Канада, Австралия и Норвегия. След като санкциите срещу Русия бяха удължени до 31 януари 2016 г., Москва удължи срока на ембаргото до август следващата година.

Преди дни пък руският премиер Дмитрий Медведев съобщи, че предстои да се забрани вносът на продукти и от още няколко страни, които наскоро подкрепиха санкциите срещу Русия – Черна гора, Албания, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Украйна.

Спомняйки си за въвеждането на ембаргото преди година, бизнесът обяснява, че тази стъпка е дошла съвсем неочаквано. Те обясняват, че ембаргото е било изпитание за продавачите, за доставчиците и за потребителите, пише РИА Новости.

В рамките на няколко месеца магазините са успели да се справят с появилия се проблем, като са заменили доставчиците от забранените страни с други.

В резултат на това се увеличили доставките от други страни – месо от държавите от Латинска Америка, мляко и млечни продукти от Беларус, увеличили се доставките на швейцарски сирена, плодове и зеленчуци се внасяли вече не от ЕС, а от Сърбия, Латинска Америка, Северна Африка, Турция, Китай, в пъти се увеличили и доставките на риба от Фарьорските острови, Тунис и Мароко.

Увеличили се и продуктите, произведени в Русия, но като цяло основната промяна е, че се внасят храни от други държави, допълва агенцията.

От друга страна, доставчиците се възползвали от ситуацията и увеличили цените на стоките. За това спомогнало и обезценяването на рублата.

Имаме достатъчно производители на моцарела например, но тя все пак не е истинска, обяснява директорът на Столичната търговска компания Андрей Яковлев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!