Германия засилва участието си в борбата против ИДИЛ

OFFNews 26 ноември 2015 в 13:34 3590 1

Меркел и Оланд

Снимка АП

Меркел и Оланд заедно отдадоха почит към жертвите на тероризма в Париж.

Германия ще направи повече в битката против „Ислямска държава“, каза канцлерът Ангела Меркел, която беше на посещение в Париж, съобщи Би Би Си.

Дълг на Германия е да реагира и „да действа бързо“, каза Меркел, след като френският президент Франсоа Оланд я призова да насочи повече ресурси към борбата с тероризма на ИДИЛ.

След атентатите на 13 ноември в Париж, които отнеха живота на 130 души Франция се позова на клауза, според която страните членки на ЕС трябва да си помагат и с военна сила.

Става дума за чл. 42, ал. 7 от Договора за Европейския съюз: „В случай, когато държава-членка стане обект на въоръжено нападение на нейната територия, другите държави-членки са задължени да ѝ окажат помощ и съдействие с всички средства, с които разполагат...“

„Ние сме по-силни от всеки тероризъм. Все пак против тероризма трябва да се воюва с всички възможни сили“, заяви Меркел и добави че ИДИЛ „не може да бъде убедена с думи, а трябва да бъде ударена с военни средства“.

Френските парламентаристи гласуваха с голямо мнозинство за продължаване на въздушните удари по ИДИЛ в Сирия и след началото на януари 2016 година.

А министърът на отбраната Жан-Ив льо Дриан каза, че всички страни от ЕС са се съгласили да окажат пряка или непряка подкрепа на френските операции в Сирия или други райони.

„Ние трябва да ударим тези терористи в сърцето на тяхната територия още сега“, заяви пък британският премиер Дейвид Камерън, който днес убеждава парламента, че и авиацията на Обединеното кралство трябва да се включи във въздушните удари по позиции на джихадистите в Сирия.

Германия вече съобщи, че разполага 650 войници в Мали, стъпка, която според Ангела Меркел трябва да помогне на 1500 френски войници, които вече са там.

Германия предоставя също оръжие за кюрдските сили, които воюват против „Ислямска дърлжава“ в Ирак, както и инструктори за тяхното обучаване.

Ангела Меркел и Франсоа Оланд разгледаха също европейския граничен контрол. Този проблем отново се оказа на дневен ред, след като се оказа, че двама от атентаторите самоубийци, взривили се край Стад дьо Франс, са влезли в Европа през Гърция.

Двамата лидери се съгласиха, че е необходим по-добър контрол по външните граници на ЕС.

Но Оланд отбеляза, че е важно мигрантите да не бъдат разглеждани като терористична заплаха, независимо че някои екстремисти могет да използват за своите цели притока им към Европа. Много от тези мигранти бягат от терора на ИДИЛ, припомни той.

По-рано френският министър-председател Манюел Валс заяви, че европейските страни не биха могли да приемат твърде много бежанци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови