Германия с нов рекорд на починали с COVID-19, в Италия искат обезщетения за жертвите

OFFNews 23 декември 2020 в 13:38 5404 0

Германия съобщи за 24 740 нови заразени с коронавирус през последното денонощие и нов, рекорден брой починали вследствие на вируса - 962, предаде Асошиейтед прес, като се позова на института "Роберт Кох".

Най-голям брой нови случаи на заразяване отчита източната провинция Саксония, където заразените на 100 000 жители са над 414 - над два пъти повече от средното за страната. Тъй като болниците там са препълнени, пациенти се прехвърлят в други провинции.

В усилията си да спре разпространението на вируса германското правителство затвори миналата седмица повечето магазини, затегна правилата за физическа дистанция и призова хората да помислят добре дали да предприемат пътуване, за да бъдат с близките си за Коледа.

На тези, които ще пътуват, властите препоръчаха първо да се самоизолират за седмица и да си направят тест за COVID-19.

Група, представляваща жертвите на коронавируса в Италия, ще съди правителството за 100 млн. евро обезщетение, съобщава ДПА.

Гражданска организация в Италия обяви, че днес ще заведе дело от името на около 500 души, загубили своите близки в пандемията. От италианските власти ще бъде поискано обезщетение от 200 000 евро за починал.

Искът е насочен срещу министър-председателя Джузепе Конте, министъра на здравеопазването Роберто Сперанца и управника на региона Ломбардия Атилио Фонтана. 

Италия е една от най-тежко засегнатите страни от коронавируса. С население от 60 милиона души до момента в нея са отчетени близо 70 000 смъртни случая - повече от която и да е друга държава в Европа.

Според опечалените семейства именно на служебната небрежност се дължи високият брой на загиналите.

На Коледа в Италия ще има "70 000 празни стола", заяви Фуско, визирайки жертвите на пандемията. По негови думи при адекватни мерки, за каквито се настоява от ЕС и СЗО, този брой е щял да бъде значително по-малък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков