Гърция отхвърли предложението на кредиторите

OFFNews Последна промяна на 26 юни 2015 в 20:45 8860 19

Гърция отхвърли предложението на международните кредитори, съобщиха световните агенции.

Предложението на кредиторите не може да бъде прието, защото исканите към него реформи водят до рецесия, а предлаганите пари са недостатъчни, обясниха от гръцкото правителство.

По-рано днес ЕС и Международния валутен фонд предложиха на Гърция удължаване на спасителната програма за страната с 5 месеца и финансова помощ в размер на 12 млрд. евро, ако Атина се съгласи на серия реформи и бюджетни мерки.

Кредиторите бяха готови да отпуснат 1,8 млрд. евро, веднага щом гръцкия парламент гласува споразумението. Тази сума може да помогне на страната да избегне дефолт и да върне на МВФ заема от 1,5 млрд. евро, който е с падеж на 30 юни.

Германският канцлер Ангела Меркел призова гръцкия премиер Алексис Ципрас да приеме предложението, което определи като „щедро“.

Предложените средства са твърде малко за 5 месеца, категорични са от гръцкото правителство.

Според гръцкото правителство обаче ако планът на международните кредитори бъде приет, това ще задълбочи кризата в страната и след кратък период от време ще доведе до нови кризисни преговори. Оттам посочиха, че ако се приеме предложението на кредиторите, това ще означава спад на БВП с 26% и намаляване на приходите с 40%.

В същото време стотици гърци излязоха на протест в центъра на Атина. Те се обявиха против предложението на кредиторите и настояха правителството да го отхвърли.

Протестиращите обявиха, че в противен случай животът с Гърция ще поскъпне много и ще се отрази и на туризма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.06 2015 в 10:47

Не бъдете глупави. На същият огън се печем и ние, просто при нас нещата все още са на по-ранен етап, пък и ние като нация сме по-малодушни... Редно е да подкрепим гърците!

27.06 2015 в 10:25

Няма ли най-после тези византийци да ги оставят да фалират? Какво им се молят едва ли не от Брюксел!? Двеста отлагания, аман!!! Да потъват като не искат да спазват директивите и това е - сами са си виновни, че са харчили и искат да продължават да харчат повече, отколкото имат. Защо на нас не ни наливат безкрайно милиарди без никакви реформи, раздут държавен щат, символично връщане на кредитите и да вдигнем десеторно заплати и пенсии както в Гърция, а? Ами не става така - или всички спазват изискванията на ЕС и на МВФ, или СПИРАНЕ НА КРЕДИТИРАНЕТО И потъване, като са толкова отворени. Писна ми да ни занимават всекидневно с тия нагледци!!!

27.06 2015 в 08:37

читател, не бива да се забравя, че преценката дали имат или нямат избор зависи от това дали са способни изобщо да вземат рационални решения.
Доколкото популистките партии отиват на избори с ирационални обещания, попадането във властта не е достатъчно да ги приземи и част от обещанията се претворяват в политики.
Веднъж тръгнали по този път, възможностите за вземане на самоубийствени решения са безкрайни.

27.06 2015 в 06:49

това е просто част от плана за колонизиране и изкупуване на Гърция за стотинки. както между впрочем направиха и тук без кой знае какви напъни и с съгласието и съдействието на такива като този който сега ни е вождж тези около него и доста от тези който сегаса уж срещу него.
късно е за гърците да ритат, просто си влязоха сами с капана, това е.

27.06 2015 в 00:10

Глупакът Балкански не е толкова тъп на колкото се прави, просто провокира и се киска глуповато от радост ако някой му се хване на номера.
А по отношение на Гърция нещата са ясни - тяхната единствена надежда е че кредиторите им ще отпишат дълга и с тази цел блъфират. Друг изход гърците нямат! Който е имал лични и бизнес отношения с гърци по света знае за какво става дума - те са арогантни, мързеливи, не особено умни и се опитват да докарват нещата с тарикатстване. Където мине... Наивно е да се очаква че ще се стегнат като нация, ще укрепят икономиката си и ще върнат поне част от дълговете си.
Нъл тъй ва, Балкански! Венсеремос :-)

26.06 2015 в 23:20

Чудя им се на европейците,от 1-ви Юли МВФ спира кредитирането на Гърция,ЕЦБ спира траншовете към гръцките банки,ЕС спира еврофондовете и само след месец като огладнеят гърците издухват Ципрас и ще са готови и на по-тежки споразумения.

26.06 2015 в 22:15

Не БАТЕ, аз съм Прогулкин, ти си разбирач...

26.06 2015 в 22:10

Е как бе бате,и ти като всички сородоиди си големата работа,супер разбирач:)))

26.06 2015 в 22:03

@sottozero
Аз лично даже в момента се забавлявам да си редя някакви неща по матрицата и се забавлявам... Може да съм прав а може и да не съм. Като за теб ще сметна вероятността 50 на 50 или съм или не съм. А ако артистичния ми псевдоним Джак Райън те дразни, викай ми Иван Прогулкин :)

26.06 2015 в 21:58

Животът им щял да поскъпне много. А като фалират сигурно ще поевтинее.