Франция: Гимназист намушка смъртоносно учителка в училище

Александра Маркарян 22 февруари 2023 в 14:20 3026 2

Училището

Снимка Фейсбук

Училището "Свети Тома Аквински", където е извършено убийството.

Ученик намушка смъртоносно учителка по испански език в училище във френския град Сен-Жан-де-Луз, предаде Би Би Си.

Говорителят на френското правителство Оливие Веран потвърди за извършеното в сряда нападение и заяви, че 16-годишният извършител е арестуван.

Френският вестник Sud Ouest съобщи, че нападателят е влязъл в класната стая в училище "Свети Тома Аквински", докато учителката по испански език преподавала, и я е нападнал.

Намушканата около 50-годишна жена издъхнала. Починала е от сърдечен арест след пристигането на спешните медици, чиято помощ не е успяла да я спаси.

Френският телевизионен канал BFM съобщи, че нападателят влязъл в класната стая, докато учителката преподавала, и я намушкал гърдите.

Министърът на образованието на Франция Пап Ндиайе определи случилото се като "изключително тежка трагедия" и изрази съболезнованията си.

На този етап от разследването няма предположения, че инцидентът е свързан с тероризъм. Ученикът няма предишни провинения, не е регистриран в полицията, не е познат на съдебната система. Медии във Франция твърдят, че той може да има психически проблеми.

На пресконференция Веран заяви, че правителството ще подкрепи преподавателите в цялата страна след инцидента.

Училището е частно и католическо, разположено близо до центъра на Сен-Жан-де-Луз, известно място за лятна почивка във Франция.

Към обяд учениците, на които е било казано да останат в класните си стаи, са успели да напуснат училището и много от тях са били прибрани от родителите си.

Това не е първият подобен случай. През януари 6-годишно дете простреля 25-годишната си учителка в начално училище в Нюпорт, САЩ. Пострадалата Аби Звернер бе в критично състояние, но оцеля.

В края на януари ученик размаха пистолет в софийската 9-та Френска езикова гимназия. До инцидент не се стигна. Във връзка със случилото се тогава OFFNews потърси позицията на Министерството на образованието относно евентуалното засилване на мерките за сигурност в училищата. От отговора на МОН стана ясно, че според тях засега такова не се налага.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

870

2

Constanza

22.02 2023 в 15:04

99% съм сигурна, че не става дума за етническо французойче.

22548

1

dolivo

22.02 2023 в 14:33

е хайде ся, по цялото земно кълбо 3 случая ще сравняваме

ще се разбере тая трагедия на какво точно се дължи

може да е няква ексцентрична драма в основата
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки