Фалшификация се оказа видеото на запален и падащ „Еърбъс“

OFFNews 03 ноември 2015 в 14:01 2187 0

Горящ самолет

Снимка „Експрес“

Кадър от мъглявото видео – миг след внезапно избухване на огнена топка около опашната част на неизвестен самолет.

Разпространеното от джихадисти видео, показващо как във въздуха гори самолет, не може да е свързано с катастрофата над Синай, е казал английски експерт, цитиран от в. „Експрес“.

Бившият летец от британските ВВС Стив Чадуик е категоричен, че мъглявите кадри изобщо не показват пътнически самолет. Те вероятно са откраднати от някой архив, а заснетото е стар инцидент – може би още от 60-е години.

С видеото джихадисти се опитваха да докажат, че „Еърбъс“-ът на руска авиокомпания катастрофирал в събота в Египет, бил свален от „войници на халифата“, сиреч от група, свързана с ИДИЛ.

В интернет то се разпространяваше и анонимно, като „заснето от любители“. Връзка към него даде и една руска телевизия, откъдето го взе OFFNews – с уговорката, че не се знае дали е достоверно.

Чадуик, който има над 26 години авиационен опит, подчертава, че видеото показва „съвършено погрешен“ тип самолет.

Неговите коментари, пише вестникът подкрепят растящия консенсус, че ИДИЛ се мъчи да преувеличи възможностите си, като като поема отговорността за трагедията, в която загинаха 224 души.

„Смехотворно е да твърдят, че това може да е „Еърбъс“ 321 – казва той. - Не е „Еърбъс“. Макар че видеото е много неясно, се вижда, че това е самолет с двигатели под опашката“.

Според експерта самолетът на кадрите наподобява руски самолет Ил 62.

Освен това видеото почти сигурно е заснето от кабината на друг самолет, а не от земята: „Това са снимки от въздуха, от самолет, който лети със сходна скорост.“

Най-сетне кадрите не показват нито един от признаците, характерни при ракетно нападение.

„Ако онзи самолет беше ударен с ракета „земя-въздух“ – продължава Чадуик, тя би го унищожила. Той щеше да се разпадне и да ви изглежда като конфети.“

„Това, което те са направили, е да намерят кадри на самолет с горящ двигател“, смята британският пилот.

Други експерти са забелязали, че самолетът на видеото вероятно лети много по-ниско от височината, присъща на лайнери – около 10–11 хиляди километра.

Те сочат още, че кадрите не са били разпространени по медийните канали, които ИДИЛ традиционно използва; арабският знак, които ги придружава, също е съмнителен.

Специалистът по проблеми на сигурността Бил Джедс припомня също, че досега ИДИЛ е използвала отлично заснети кадри с висока резолюция, за да документира своите зверства. „Няма нищо убедително в това мъгляво видео което не показва нищо – то би могло да е архивно. То не съответства на съобщенията, идващи от Египет.“

„Има много въпроси – продължава Джедс. - Знаем ли източника на това видео, преди някой да постне в Туитър?.. Нека да видим какво ще покаже разследването на катастрофата.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови