Facebook и Twitter ще дават информация за руските си потребители

OFFNews 16 април 2014 в 18:31 1195 2

Facebook и Twitter ще дават информация за руските си потребители

Руският парламент одобри пакет „антитерористични поправки“, свързани с интернет, които регламентират работата на разпространителите на информация, съобщи „Ведомости“.

Поправките бяха приети на първо четене и съвсем скоро ще бъдат разгледани на второ четене.

Промените в закона ще задължават физическите и юридическите лица, които разпространяват или обменят данни в интернет да пазят информацията за действията на потребителите в рамките на половин година и да я предоставят на властите при поискване. Освен това разпространителите на информация ще трябва да уведомяват властите, ако започват такава дейност.

В това число влизат Facebook, Twitter, „ВКонтакте“, форумите, блогхостингите и социалните мрежи, обясни председателят на комисията по информационна политика Алексей Митрофанов.

В поправките в закона е включено и това, че блогърите, чиито страници се посещават от над 3000 души в денонощие, се приравняват с медиите. Заради това те ще бъдат задължени да проверяват достоверността на публикуваната от тях информация, да указват възрастови ограничения за потребителите, както и да спазват всички медийни закони, в това число и за предизборна агитация, противодействие срещу екстремизма и за разпространение на сведения за личния живот на гражданите.

Блогърите не са доволни от поправките в закона, но те вече ще имат права, каквито не са имали досега. Ако до момента при блокирането на руски сайт властите не бяха задължени да съобщават за това на конкретния блогър, сега това не може да се игнорира, допълни представителят на Федералната служба по надзора на информационните технологии и масовите комуникации Вадим Ампелонский.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!