Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Европа саботира Асад в борбата му с "Ислямска държава"

OFFNews 13 декември 2014 в 11:55 6649 11

Руски самолет СУ-24 на служба в сирийската армия.

Снимка Alamy

Руски самолет СУ-24 на служба в сирийската армия.

Великобритания се опитва да закотви въздушните сили на Сирия на земята, като накара ЕС да забрани износа на реактивно гориво за сирийското правителство, съобщи английският вестник "Телеграф".

Безмилостното използване на самолети за атакуване на наземни цели е основен прийом на Асад в борбата му с бунтовниците. Сирийските ВВС имат 295 бойни самолета, като 205 от тях са предназначени за наземни атаки, включително и една ескадрила руски СУ-24.

Нито една от останалите страни в гражданската война няма въздушни сили, което дава на Асад ключово предимство. Хиляди цивилни са били убити по време на постоянните въздушни удари по териториите, държани от бунтовниците, най-вече в и около северната част на Алепо, изтъква Англия.

ЕС прие предложението на Великобритания в петък и забрани износа на ракетно гориво за Сирия от неделя натам.

"Голям брой жени, деца и мъже са били убити от ВВС на Асад по време на войната. Мерките ни ще направят така, че нито един европеец и нито една европейска компания няма да бъдат обвързани с доставките на ракетно гориво за Сирия. Призовавам всички нации да забранят износа си на гориво за режима на Асад", заяви Тобаяс Елууд, външният министър, отговарящ по въпросите за Близкия изток.

На практика Сирия внася много малко самолетно гориво от държавите членки на ЕС. Мерките обаче включват и забрана на превоз на гориво от европейските компании, закупено от други страни, които не са в ЕС. По този начин се спират доставките на значителна част от реактивното гориво за Сирия от която и да е част на света.

Законодателните текстове и подробен списък с горивата и добавките, влизащи в забраната, ще бъдат публикувани в неделя в Официалния вестник на Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!