Съюзници на САЩ пращат инструктори в борба с “Ислямска държава”

OFFNews 10 декември 2014 в 08:38 2603 0

Ислямисти

Съюзниците на САЩ в коалицията срещу „Ислямска държава” ще изпратят 1500 инструктори и съветници за консултиране и обучение на иракски и кюрдски отряди.

Така, заедно с американските военни, международният контингент ще достигне 4600 души. Целта е да се подготови мащабно настъпление срещу екстремистите тази зима. Междувременно американският държавен секретар Джон Кери заяви, че ако Конгресът даде разрешение за използване на американска военна сила срещу “Ислямска държава”, то трябва да бъде гъвкаво и да не се ограничава само до Ирак и Сирия. 

За момента не е ясно дали България има намерение да помага с инструктори. Страната ни обаче многократно е заявявала съюзническите си намерения в тази посока.

От правителствената пресслужба вчера оповестиха, че премиерът Бойко Борисов е заявил в телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Джон Кери готовност за задълбочаване освен на търговско-икономическите връзки, но на сътрудничеството по въпросите на отбраната и сигурността. Ангажиментите на България в борбата с тероризма бяха потвърдени и от президента Росен Плевнелиев пред Общото събрание на ООН в края на септември. Това че България е част от т.нар. "коалиция на желаещите" пък беше заявена от служебния военен министър Велизар Шаламанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови