Евродепутати гласували погрешка текстове от спорната директивата за авторското право

OFFNews 28 март 2019 в 14:50 2266 1

Евродепутати обявиха, че са направили грешка при гласуването на спорната директива за авторското право и ако са били дали вота си правилно, най-спорните текстове нямало да бъдат приети. 

Директивата беше приета с 348 гласа „за“, срещу 274 гласа „против“ и 36 гласа „въздържал се“.

Според директивата интернет платформите са отговорни за качваното съдържание от потребители, връзките към новинарски статии, придружени от „отделни думи или много кратки извлечения“, могат да бъдат споделяни свободно; журналистите трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, което получават от новинарските издателства.

Точно последната промяна беше най-спорна. Противниците ѝ я нарекоха "данък линк" и "филтър за качване" и изразиха притеснения относно нарушаване на свободата за изразяване. 

Преди последното гласуване за директивата евродепутатите гласуваха дали да позволят последната част от промените. Ако този вот беше минал, щеше да бъде разрешен отделен вот на спорните членове 11 и 13. В такъв случай на теория евродепутатите биха могли да ги отхвърлят от окончателния вариант на директивата. 

Вотът обаче се провали, след като 312 депутати са гласували "за", а 317 - "против". Малко след края на гласуването обаче 13 евродепутати са поискали гласовете им да бъдат променени. 10 са казали, че всъщност са искали да гласуват "за", двама са искали да гласуват "против", а един - "въздържал се", съобщи "Гардиън".

Ако гласовете бяха приети по този начин, предложението би било прието. Въпреки направената промяна на гласовете обаче, старите резултати остават. 

Тъй като за спорните членове не е гласувано конкретно, няма как да се знае дали те действително щяха да бъдат премахнати. Противниците на промяната обаче изразиха възмущението си за случилото се. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Гюнер Тахир: В дъното на разцеплението на ДПС стоят едни 100 млн. лв., не политика