ЕС се отказа от квотите за бежанци

ОFFNews 25 юни 2015 в 19:58 4504 3

Снимка Gregorio Borgia/AP

Имигранти, спасени в Средиземно море от белгийски кораб.

Поради липса на разбирателство сред страните от ЕС по въпроса за квотите за бежанци, съюзът се отказва от идеята си за преразпределение на търсещите убежище хора от Италия (24 000 имигранти) и Гърция (16 000 имигранти) в други държави, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от "Гардиън".

Причината е, че голяма част от членките на съюза не искат да приемат нелегални имигранти от Африка и Близкия Изток за сметка на най-потърпевшите от това Италия и Гърция.

„Смятаме, че предложението на ЕК противоречи на заключенията на Европейския съвет, който говори за принципа за свободно движение", изтъкна премиерът на Словакия Роберт Фицо, който беше подкрепен от Франсоа Оланд, според кого налагането на мерки не е правилният начин за справяне с проблема.

Вместо това ЕС трябва да се погрижи как да държи бежанците извън границите си и да ги депортира, ако все пак влязат.

Изправени пред огромните миграционни вълни, Унгария започва строежа на 4-метрова стена по границата със Сърбия, а Италия се бори да се справи с десетките хиляди хора, идващи от Средиземно море и Либия.

Само за изминалата година над 600 000 души са търсели убежище в Европа, като прогнозите са, че през 2015 г. те ще са над 2 пъти повече, като за Балканите към момента бройката надхвърля 9 пъти повече имигранти в сравнение с миналата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!