Quantcast

ЕС решава за споразумението с Турция за мигрантите

OFFNews Последна промяна на 17 март 2016 в 07:36 2010 5

Лидерите от Европейския съюз започват редовен двудневен съвет в Брюксел, на който ще се опитат да постигнат споразумение с Турция за мигрантите. Очаква се преговорите да бъдат трудни, крайният срок за постигане на консенсус е утре. 

Европейският съюз иска Турция да приема обратно незаконно влезлите в Гърция мигранти. Анкара по принцип е съгласна, но преди десет дни постави изненадващи условия, сред които бързо премахване на шенгенските визи за турските граждани и ускоряване на преговорите за присъединяване към съюза, съобщи БНТ. Предложението обаче се посрещна от най-малко шест държави с много забележки. Австрия, България, Кипър, Франция, Унгария и Испания не са съгласни с част от предложенията.

София не е съгласна с премахването на шенгенските визи за турци, ако не са изпълнени необходимите условия, които важат и за гражданите на останалите страни. Нашата страна иска и гаранции, че границата ни с Турция ще се пази така, както гръцко-турската. Кипър категорично обяви, че преди да се съгласи да бъдат отворени нови преговорни глави за членство на Турция, първо очаква страната да изпълни задълженията си, свързани с процеса на обединение на острова - признаване на кипърското правителство и отваряне на турските пристанища и летища за пътници и търговия.

Дебати ще има и по опасенията, че сегашното предложение за връщане на незаконно влезли мигранти не съответства на международните закони. Трябва да се намери решение, което да е законно.

Съмнения има и в ефективността на схемата за размяна на мигранти “Един вътре - един вън”. Европейски дипломат каза, че тя не може да бъде вечна, а трябва да действа, докато спре потокът нелегални мигранти към Гърция. Ако се види, че схемата е нефективна, ще бъде спряна, ако е ефективна - ще започне доброволното заселване. Споразумението трябва да е такова, че да гарантира, че няма да се отворят нови мигрантски маршрути, например през България.

В началото на съвета е предвиден дебат по икономиката на Европейския съюз. Тази вечера ще се обсъжда споразумението с Турция, при съгласие то ще бъде одобрено утре в присъствието на турския премиер Ахмет Давутоглу.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.03 2016 в 20:51

Така наречената западна цивилизация
https://www.youtube.com/watch?v=zvQ_aFhvw7I

17.03 2016 в 10:06

Общо взето същите сили довели до 2 катастрофи Европа (1,2 световни войни) забъркват трета такава.
Най - забавното е че и този път швабите ще оберат пешкира на 100 %. лол отвсякъде.

17.03 2016 в 10:03

Султански ибрик!!

17.03 2016 в 09:49

рѐкет - Изнудване за заплащане срещу обещание за охрана, осъществявано от престъпна групировка, понякога обвързана с лица от органите на държавната власт.

17.03 2016 в 09:13

"ускоряване на процеса по приемането на Р Турция в ЕС...."!?
Коя Турция?-сегашната на Таип Ердоган?Тази"република",която одържавява опозиционни медии,забранява Туитър и Ю Тюб!?Нещо по въпроса за правото на свободни и независими медии,човешки права,свобода на словото да има в предприсъединителните глави?
Напълно съм убеден,че Турция може да стане страна-членка.Но със съвсем др.вътрешна и външна политика.Както и със съвсем др.Правителство.И дълъг път имат да извървят.
"Споразумение" с ЕС....по-скоро пазарлъци за пари.И рекет,от страна на побъркания ислямист,начело на Турция.