ЕС готов да даде на Турция двойно повече пари за спиране на мигрантите

OFFNews Последна промяна на 07 март 2016 в 19:15 3154 7

Снимка Reuters

Европейският съюз е готов да увеличи парите, които ще бъдат отпуснати на Турция за спиране на бежанците, от 3 млрд. евро на 6 млрд. евро, като средствата ще бъдат изплащани до 2018 г.

Това сочи проект на съвместно изявление след срещата на върха, в който се посочват предложенията на Брюксел за Анкара, съобщи Reuters.

В черновата на споразумението е предвидено Турция да приема обратно нелегалните имигранти от гръцките острови, а ЕС ще приема по един легален регистриран сирийски бежанец за всеки сириец, върнат от Гърция.

ЕС се надява по този начин да намали влиянието на трафикантите и да обезкуражи бежанците да тръгват с лодки от турските към гръцките брегове.

Турският премиер Ахмет Давутоглу каза, че предложената договореност показва как ЕС е потребен за Турция и Турция за ЕС. "Цялото бъдеще на Европа е на масата", заяви Давутоглу преди началото на срещата в Брюксел.

Говорителят на Давутоглу обяви по-рано, че "тези три милиарда не са за Турция, а са за сирийците в Турция". 

"Извън това предложение, присъствието на Турция тук на този Съвет не е пряко свързано само с въпроса за имиграцията, но и с присъединителния процес на Турция към Европейския съюз и някои регионални въпроси. Не сме тук, за да си говорим само за имигрантите", подчерта говорителят.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обаче поиска темата за преговорите за членство на Турция в Европейския съюз да бъде категорично отделена от въпросите за краткосрочните мерки за справяне с бежанската криза.

Според Шулц отварянето на преговорните глави с Турция е добър повод да се повдигнат и въпроси за защита на човешките права и свободата на медиите в страната. 

Като пример той посочи проблема с присвоения от държавата опозиционен вестник "Заман" в края на миналата седмица, като при опита на полицията да влезе в редакцията на вестника се стигна и до сблъсъци. 

Шулц уточни, че искането на Турция за допълнителни три милиарда евро в момента още се обсъжда, но потвърди готовността на парламента да реагира бързо при необходимост да се направят поправки в бюджета на ЕС.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.03 2016 в 21:01

Да ама резаните са поискали 20 милиарда, и импотентната гейропа ще им ги даде, да умре в лайна дано...
http://wpress.bg/index.php/worldn/item/959-2016-03-07-iznudvane

07.03 2016 в 20:53

На мен това ми звучи като официално прзнание на ЕС, че не може да води ефективна политика в каквато и да било насока. Единственото което може да прави е да раздава пари и да чака някой да свърши работата в случая Турция. Ако бежанците минаваха през Русия ясно на кой щяха да дават милиардите....

Толкова ли е по-трудно да има Европейска гранична служба и Европейска служба а бежанците, които да имат федерални правомощия и федерално финансиране и тези служби да поемат Българската, Гръцката, Италианската и Испанска граници????

В крайна сметка консолидирани федерални институции ще са по-евтини и по-ефективни от националните такива.

Тия служби ако искат ще купят цемя в Гърция и България и Италия и т.н. и ще градят приемни пунктове, съдилища и т.н. в които да се гледат делата на бежанците и също така ще оперират малка авиолиия с която имигрантите, да се връщат по родните места без време......

07.03 2016 в 20:52

Евроатлантизъм,евроатлантизъм,по-вреден си от нацизъм и комунизъм .....

07.03 2016 в 20:17

Интересни физиономии, странни антропологични типове. Има дори такива, които могат да служат за илюстрации към теорията на Ломброзо. Това е ЛИЦЕТО НА съвременна ГЕЙРОПА. Омерзан съм.

07.03 2016 в 20:14

Значи евронещастниците смятат за начало да дадат между 6 и 20 млрд. на турчолята, уж за да спрат нелегалната паплач, пък всички знаем, че в крайна сметка дори и след като вземат парите, пак ще извъртят курвенски номер. Рекетьорите са такива - манталитет.

Имам друго предложение. Понеже на всички ни е ясно, че Турция е едно от главните действащи лица в Сирия и заедно със СА стои зад т.нар. ислямска държава, която в момента яде здрав пердах, вместо да им се плаща рекетът, да им се поставят условия. Примерно, ако турчолята не се кротнат и не се направят, че са "овладяли мигрантите", пълно затваряне на сухопътната граница с Турция и морска блоката плюс икономически санкции.

Тези пълшоци западняците се пънеха навремето, че ще устискат в Трета световно срещу нас. Те не мога да устискат на нищо вече, а след Ердоган и Давутоолу, да заповедя следващият рекетьор. Ясно, че това което се случва е целенасочено и за него активно работят предателите, начело с Меркел, обаче скоро ще се окаже, че нещата по естествен път ще се смарангясат съвсем и без нужда от заговори и планове.

Само като си спомня тези надменни западни боклуци как ни дискриминираха нас след "демокрацията", които сме повече арийци от тях, пък сега срещу толкова различна етнически, културно и всякак сган се усукват. Тези безгръбначни са готови на всичко, само и само да си купят още няколко години "рахат". Утре Турция ако съвсем се разпищоли и се намеси активно във вътрешните ни работи, предатлите Меркел и Боко ли ще ни защитят? Както винаги, сами ще трябва да се оправяме.

Отвратителна история...

07.03 2016 в 19:34Всички се ебават с гейсъюза.

07.03 2016 в 19:34

Значи правиш война с партньорите си САЩ , финансираш терористични групировки да подкопаваш официалната власт на една държава , търгуваш с нелегален петрол и антики , и в същото време държави които не са нито участвали във войната , нито имат каквито и да е облаги , ти плащат за да не пускаш Бежанци , а ти плащат , понеже тези държави преди време са се разбрали , че нямат нужда от граници и нямат намерение да създадат такива . Така ти имаш правото да плашиш цялата европейска общност . Тя , общността видя вече какво могат да правят бежанците , беше ни показано нагледно , и вече ни е страх , а когато ни е страх лесно правим сделки с дявола . Ще даваме пари на терористи , за да финансират терористи , за да може войната да не спре никога , за да може те да станат реалната външна граница на Европа и така приемането им в европейското семейство , ще е неизбежно . А те влязат ли в ЕС , САЩ имат вече две сериозно марионетки в НАТО и ЕС и решенията ще бъдат изцяло съобразени с това което те искат да се случва ...
Да живее демокрацията , толеранса и ЕС !!!!!!