ЕС готов да даде на Турция двойно повече пари за спиране на мигрантите

OFFNews 07 март 2016 в 19:15 3882 7

Снимка Reuters

Европейският съюз е готов да увеличи парите, които ще бъдат отпуснати на Турция за спиране на бежанците, от 3 млрд. евро на 6 млрд. евро, като средствата ще бъдат изплащани до 2018 г.

Това сочи проект на съвместно изявление след срещата на върха, в който се посочват предложенията на Брюксел за Анкара, съобщи Reuters.

В черновата на споразумението е предвидено Турция да приема обратно нелегалните имигранти от гръцките острови, а ЕС ще приема по един легален регистриран сирийски бежанец за всеки сириец, върнат от Гърция.

ЕС се надява по този начин да намали влиянието на трафикантите и да обезкуражи бежанците да тръгват с лодки от турските към гръцките брегове.

Турският премиер Ахмет Давутоглу каза, че предложената договореност показва как ЕС е потребен за Турция и Турция за ЕС. "Цялото бъдеще на Европа е на масата", заяви Давутоглу преди началото на срещата в Брюксел.

Говорителят на Давутоглу обяви по-рано, че "тези три милиарда не са за Турция, а са за сирийците в Турция". 

"Извън това предложение, присъствието на Турция тук на този Съвет не е пряко свързано само с въпроса за имиграцията, но и с присъединителния процес на Турция към Европейския съюз и някои регионални въпроси. Не сме тук, за да си говорим само за имигрантите", подчерта говорителят.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обаче поиска темата за преговорите за членство на Турция в Европейския съюз да бъде категорично отделена от въпросите за краткосрочните мерки за справяне с бежанската криза.

Според Шулц отварянето на преговорните глави с Турция е добър повод да се повдигнат и въпроси за защита на човешките права и свободата на медиите в страната. 

Като пример той посочи проблема с присвоения от държавата опозиционен вестник "Заман" в края на миналата седмица, като при опита на полицията да влезе в редакцията на вестника се стигна и до сблъсъци. 

Шулц уточни, че искането на Турция за допълнителни три милиарда евро в момента още се обсъжда, но потвърди готовността на парламента да реагира бързо при необходимост да се направят поправки в бюджета на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!