ЕП обсъжда споразумението за бежанците между ЕС и Турция

OFFNews 09 март 2016 в 09:44 1854 0

Евродепутатите обсъждат днес срещата между лидерите на страните от ЕС и турския премиер Ахмет Давутоглу

След няколкочасови преговори двете страни достигнаха до споразумението за всеки върнат в Турция сириец, опитващ да влезе нелегално в ЕС, друг признат сирийски бежанец да бъде приет в Европа по законен път.

На срещата бяха обсъдени още либерализация на визите за турски граждани, ускоряване на преговорите за членство на страната в ЕС, както и предоставяне на Турция на 6 млрд. евро помощ за справяне с бежанския поток, двойно повече от първоначално обсъжданото. 

Окончателното решение за споразумението трябва да бъде взето на срещата на върха на ЕС следващата седмица.

По време на днешните обсъждания евродепутатите ще споделят вижданията си за подготвяното споразумение. В дебата ще участват министър Жанин Хенис-Пласхарт от холандското председателство на Съвета и заместник-председателят на Комисията Валдис Домбровскис.

Сред темите за обсъждане е и хуманитарната криза в Сирия, довела до бягството на 4,7 млн. сирийци от страната. Евродепутатите настояват за повече усилия за предотвратяване на случаите на удавяне на мигранти в морето, както и за солидарност между страните-членки за споделяне на тежестта от посрещането на бежанци.

Последните данни от Агенцията на ООН за бежанците показват, че 132 000 души са влезли в ЕС през Средиземно море през първите два месеца на 2016 г., като 123 000 души са дошли на гръцка територия. През януари и февруари са регистрирани 410 смъртни случая в Средиземно море. Около 13 000 бежанци са блокирани на границата на Гърция с Бивша югославска република Македония, след като властите в Скопие ограничиха приема на мигранти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!