Quantcast

Турция ще приема обратно мигрантите от ЕС срещу 6 млрд. евро

OFFNews Последна промяна на 08 март 2016 в 07:34 4299 9

Турция ще приема обратно нелегалните мигранти, тръгнали от нейна територия към Европа. За това се споразумяха Анкара и ЕС след 12 часа тежки преговори. 

Турция ще получи от Европейския съюз 6 милиарда евро, вместо първоначалните три. Сумата трябва да бъде изплатена до 2018 година, а споразумението се очаква да бъде финализирано на редовен Европейски съвет в края на следващата седмица.
Според договореното сега за всеки нелегален мигрант, който Европа върне, ще трябва да приема по един сириец от лагерите в Турция. Целта е да бъдат обезсърчени тези, които плащат на трафиканти, и успокоени легално пребиваващите в лагери сирийци. 

На Гърция пък ще бъдат предоставени 700 млн. евро.

Давутоглу: Турските граждани ще пътуват без визи до ЕС след края на юни

Споразумението между Турция и ЕС за пресичане на мигрантските потоци предвижда и турските граждани да пътуват без визи в страните от Европейския съюз след края на юни, съобщи турският премиер Ахмет Давутоглу след срещата си с европейските лидери в Брюксел.

"Договорихме се да ускорим процеса на визова либерализация, но в никакъв случай не в ущърб на фундаменталните принципи на Евросъюза", каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Президентът на Франция Франсоа Оланд уточни, че за отмяната на визите между Турция и ЕС Анкара трябва да изпълни 72 изисквания.

Бойко Борисов: Много тежки преговори

„Голяма част от това, което се надявахме да стане, стана – намерихме компромис между европейските държави и Турция. Много са недоволните, нищо по-добро към момента не може да се направи“, коментира премиерът Бойко Борисов след края на срещата, цитиран от бТВ.

Поставихме изискване и към нас да се отпуснат пари, тъй като полагаме огромни грижи и демонстрираме как се пази шенгенска граница. Всички колеги отчетоха, че България в момента е еталон в тази област, посочи Борисов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.03 2016 в 11:56

Винаги съм споделяла мнението остави глупака да говори, сам ще се окяпази. Какво искаме, Турция да приема и задържа бежанците за сметка на собствения си бюджет? Традиционно те имат силна дипломация и са добри в преговорите, ние трябва да вземаме пример как се отстояват държавните интереси.А иначе е трудно за обяснение как народ с такава трагична история не проявява съпричастност към страдалците, а подозрителност и омраза.След 89г. 2 милиона българи станаха икономически мигранти не бягаха от война да спасят живота си, а за по-добър икономически статус, никой не ги гонеше като пришълци, дошли да конкурират и обезценяват труда на местните. Разбира се културата там е друга, различна от нашата, очите ни все в паничката на другия. Пфу.

08.03 2016 в 10:23

Докато нашите старшини стреляха на месо по границите, някои направиха добър бизнес.
Алкоолсун на съседите!

08.03 2016 в 09:39

Ние им пращаме бежанци те ни връщат добре подготвени бомбермени. Това е положението

08.03 2016 в 09:15

Три пъти ХА, резаните изнасилиха ЕС за пореден път без вазелин. Сега ББ като се прибере от Брюксел няма да му е комфортно да седи... А за тези от гейлордове от снимката някой терорист няма ли? С малко експлозив?

http://wpress.bg/index.php/worldn/item/964-2016-03-08-shengen

08.03 2016 в 09:12

Не просто рекет, а нагъл шантаж!

08.03 2016 в 09:10

ЕС доказва че е жив и хуманен съюз!Богати са ,но мислят за бедните и нещастни хорица, които войната прокуди!

08.03 2016 в 08:27

Ес е мъртъв

08.03 2016 в 08:15

Добро решение, по-добре от нищо. А парите ще ги съберем от вечно намръщени неокомунистчета, обесили на врата си етикети с измислени титли да си чешат егото и с тайни сметки в швейцарски банки и сейшелски острови, пари смъкнати през водения от тях псевдо преход към псевдодемокрация.

08.03 2016 в 07:58

Това е точно 60% от българския ДЪРЖАВЕН ВЪНШЕН ДЪЛГ.

Обаче ГЕЙРОПАджийските бюрократи насочват тази сума към една ислямска страна, която не само НЕ е част от нашия континент, но и изобщо НЕ е част от ЕВРОПЕЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ.

Ердоан не само допусна мангустите да нахлуят в Европа, но сега допълнително изнуди и педалчетата в Брюксел да му плащат за това от парите на европейските данъкоплатци. Брюкселската плесен обаче няма да извади тези пари от собствените си джобове, а ще бъкне в доходите на европейските граждани. Омерзен съм