ЕС прие осмия пакет от санкции срещу Русия с ограничения за петрола

OFFNews 06 октомври 2022 в 14:12 3675 10

ЕС

Снимка Getty Images

ЕС

Съветът на Европейския съюз утвърди осмия пакет от санкции срещу Русия заради агресията срещу Украйна, съобщи в официално съобщение Европейската комисия. Новите ограничения засягат въвеждането на пределна цена на петрола, допълнителни забрани за вноса на суровини от Русия и експорта на стоки от ЕС, разширяване на персоналните санкции срещу политици, общественици и пропагандисти, включвайки и тези от окупираните територии, както и забрана за обслужване на портфейли за криптовалути на руски граждани.

„Комисията приветства приемането от Съвета на осмия пакет от тежки санкции срещу Русия за нейната агресия срещу Украйна. Този пакет – който беше тясно координиран с нашите международни партньори – отговаря на продължаващата ескалация и незаконната война на Русия срещу Украйна, включително чрез незаконно анексиране на украинска територия въз основа на фалшиви „референдуми“, мобилизиране на допълнителни войски и отправяне на открити ядрени заплахи“, се казва в изявлението.

Осмият пакет вкарва нови забрани за внос в ЕС на стойност 7 милиарда евро, за да бъдат ограничени приходите на Русия, както и експортни забрани, което допълнително ще лиши военния и промишлен комплекс на Кремъл от ключови компоненти и технологии, а икономиката на Русия от европейски услуги и опит. Санкциите също така лишават руската армия и нейните доставчици от допълнителни специфични стоки и оборудване, необходими за водене на война на украинска територия. Пакетът поставя основата за необходимата правна рамка за прилагане на горната граница на цената на петрола, предвидена от Г-7 .

В санкционния списък са вкарани допълнително физически и юридически лица. Мярката е насочена към онези, които участват в руската окупация, в незаконно анексиране и във фалшивите „референдуми“ в окупираните територии на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области. Включени са също и лица и организации, работещи в отбранителния сектор, както високопоставени и военни служители, така и компании, подкрепящи руските въоръжени сили. ЕС също продължава да преследва участници, които разпространяват дезинформация за войната.

Ограничителните мерки на ЕС са насочени към ключови лица, вземащи решения, олигарси, висши военни и пропагандисти, отговорни за подкопаването на териториалната цялост на Украйна. Географският обхват на ограничителните мерки в отговор на признаването на неконтролираните от правителството райони на Донецка и Луганска области на Украйна и нареждането на руските въоръжени сили в тези райони беше разширен, за да обхване всички неконтролирани от правителството райони на Украйна в областите Донецк, Луганск, Запорожка и Херсон.

С осмия пакет са вкарани допълнителни експортни ограничения, които имат за цел да намалят достъпа на Русия до военни, промишлени и технологични артикули, както и способността й да развива своя сектор на отбраната и сигурността. В частност това включва забраната за износ на въглища, включително коксови въглища (които се използват в руски промишлени заводи), специфични електронни компоненти (намиращи приложение в руски оръжия), технически елементи, използвани в авиационния сектор, както и определени химикали. Добавена е забрана за износ на малки оръжия и други стоки съгласно Регламента срещу изтезанията.

Договорени са допълнителни ограничения за вноса на стойност почти 7 милиарда евро. Те включват, например, забрана за внос на руски готови и полуготови стоманени продукти, машини и уреди, пластмаси, превозни средства, текстил, обувки, кожа, керамика, някои химически продукти и не златни бижута.

С новия пакет се слага началото на прилагането в рамките на ЕС на споразумението на Г-7 за износа на руски петрол. Въпреки че забраната на ЕС за внос на руски морски суров петрол остава изцяло в сила, ценовата горна граница, след като бъде въведена, ще позволи на европейските оператори да предприемат и подкрепят транспортирането на руски петрол до трети страни, при условие че цената му остане под предварително зададена „горна граница“. Това ще помогне за по-нататъшно намаляване на приходите на Русия, като същевременно поддържа стабилни световните енергийни пазари чрез непрекъснати доставки. Тази мярка е насочена и към справяне с инфлацията и трябва да поддържа разходите за енергия стабилни във време, когато високите разходи – особено високите цени на горивата – са голяма загриженост за всички европейци.

Днешният пакет, както се очакваше, забранява на граждани на ЕС да заемат постове в управителните органи на някои държавни предприятия за да не се повтори казусът „Шрьодер“.

От ЕК констатират, че санкциите на ЕС срещу Русия се оказват ефективни. Те увреждат способността на Русия да произвежда нови оръжия и да ремонтира съществуващите, както и възпрепятстват транспортирането на материали. Геополитическата, икономическите и финансовите последици от продължаващата агресия на Русия са ясни, тъй като войната наруши глобалните пазари на стоки, особено за селскостопански хранителни продукти и енергия. ЕС продължава да гарантира, че неговите санкции не оказват влияние върху износа на енергия и селскостопански храни от Русия за трети страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1810

10

Maxim

06.10 2022 в 20:15

До order4: "а ПУТИН си го премести ядрения пакет в другия КРАЧОЛ!!!" Да не му гръмне ядрения пакет в крачола, че току виж, топките ще изхвърчат безвъзвратно.

345

9

Джендо Джедев

06.10 2022 в 16:37

Ордьовър4о,

"Пич" по твоите разбирания хич и не искам да стана. :D

А, да - и твоите орки няма да ходят на работа. Щото ще са в окопите. Или в Груз 200. Ако изобщо успеят да им съберат чарковете. :D

345

7

Джендо Джедев

06.10 2022 в 15:27

Ордwовър4о,

Пак ще се къпем 20 пъти по-често от орките. И по-добре да си заспиваме с по 2 пуловера в леглата, отколкото с непран от 2 месеца въшкарник в някой окоп. Или в ковчег и Груз 200... :D Честито им на твоите "братушки". :D

П. П. Днес заредих на CHF 1.85/л. Демек - малко по-евтинко отпреди специалната военна оСерация на Батюшката ти. :D

345

5

Джендо Джедев

06.10 2022 в 15:17

Тапет,

На орките ще им е още по-тъмно и студено в окопите, споко! :D

1065

4

Kalina F

06.10 2022 в 15:03

ЕС не се отказват и са много последователни в мерките си срещу Русия, пример как се прави

6386

3

Zlatko

06.10 2022 в 14:50

ПараСашке, изборите минаха, спечелихте ги, защо продължаваш с предизборните ви заплахи?
Така дискредитираш вожда. Той няма да ни остави на тъмно и студено, защото обича нарада, най-вече кметовете, които се отчитат подобаващо.

2099

2

Mateevk

06.10 2022 в 14:39

Хайде бе, бунтове в Европа! Ужас! Да клякаме на Путин, докато е време, така ли?
 
X

Да помогнем на украинските деца!