Украйна обяви Янукович за издирване

Сваленият президент е разследван по обвинение в масови убийства

OFFNews 24 февруари 2014 в 10:48 5903 30

Янукович

Снимка http://scrapetv.com/

Виктор Янукович

Украйна обяви за издирване сваления президент Виктор Янукович. Срещу него започна разследване за масово убийство на мирни граждани, обяви вътрешният министър Арсен Аваков.

„Образувано е дело за масовото убийство на мирни граждани. Янукович и редица други длъжностни лица са обявени за издирване”, написа Аваков във Facebook.

След един безуспешен опит за бягство от Киев в събота отстраненият от парламента президент изчезна.

Янукович ще трябва да отговаря за кървавата саморазправа с протестиращите през последните 3 месеца, ескалирали в последната седмица преди свалянето му от власт. Десетки видео клипове от Киев показваха как снайперисти убиват хора, как силите за сигурност стрелят по хора, които не ги нападат, а в същото време властите обясняваха, че органите на реда откриват огън само в условия на неизбежна самоотбрана.

88 са жертвите за последната седмица по официални данни на украинското министерство на здравеопазването. Над 200 от ранените бяха приети в болница.

"Янукович и останалите отговорни за това хора са обявени за издирване", декларира министърът.

Янукович е бил забелязан в град Балаклава в проруската автономна област Крим в състава на Украйна, но след това е изчезнал с автомобил в неизвестна посока, пише Би Би Си.

Аваков - ключова фигура сред опозиционните лидери - бе определен на вътрешен министър в събота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!