Ердоган откри джамия в Кеймбридж и отрече да има ислямски тероризъм

OFFNews 05 декември 2019 в 20:05 3182 1

Снимка АА

„Страните, които дълго време бяха считани за център на демокрацията, днес са заразени с болестта на ксенофобията и ислямофобията. От действията на радикалите страдат не само мюсюлманите, но и представителите на другите религии, в това число и юдеите“.

Това заяви турският президент Реджеп Ердоган по време на церемонията по откриването на централната джамия в Кеймбридж, Великобритания, цитиран от Анадолската агенция.

Той подчерта, че религиозните храмове в продължение на цялата история са смятани за място, опазващо хората и са недосегаеми дори по време на война.

„Не следва ислямът да бъде заклеймяван, след като един от терористите се е оказал мюсюлманин“, подчерта Ердоган. Той припомни, че в хода на операцията „Щит на Ефрат“ турската армия е неутрализирала над 3 000 терористи от Ислямска държава в района на град Ел-Баб в северната част на Сирия.

„Терористите от Ислямска държава нямат никакво отношение към исляма, те не са едни от нас. Мюсюлманинът не може да бъде терорист. Понятието „ислямски тероризъм“ не съществува“, подчерта турският лидер. Той призова терористите да не се делят на добри или лоши.

„Подобно отношение към престъпността е погрешно в основата си. Ние не трябва да вървим този лъжлив път“, заяви Ердоган. Той посочи, че въпросната джамия е първият в Европа религиозен храм, построен с екологично чисти материали.

Финансовата помощ за изграждането й е от над 10 000 благотворителни организации, но по-голямата част от средствата са от турски. Сред спонсорите на проекта е Националният фонд на Катар. Тя може да побере 1 000 богомолци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3943

1

OtSofia

08.12 2019 в 14:41

Всичко и всички си идват на мястото. Ето посочената джамия в Кеймбридж, още един архитектурен пример - ако не на Фуксас, то все пак - на негов чирак или изобразителен последовател. Отработена визия, както на Света Неделя, където Ф. не се яви да си докладва проекта, нищо че по българските медии вече вали дъжд от неговите обилни словоизлияния в подкрепа на твърдението му колко много са му на сърце българите и България. С това Ф. постигна единствено консолидация на мнението тук за него, че дали по литовска линия, дали нещо друго, Ф. е готов да изрече каквото и да е, за да си изкара с приказки едни пари. Предлагам му да си пробва светещите чадърчета (които не се знаело още как реално ще се изпълнят и функционират) върху Piazza Navona или на Campidoglio, Campo de' Fiori или на арената на Colosseo.