Ердоган казва ДА за Финландия в НАТО, НЕ - за Швеция

OFFNews 07 октомври 2022 в 10:04 2653 2

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган говори на пресконференция след срещата на Европейската политическа общност в Пражкия замък в Прага, Чехия, четвъртък, 6 октомври 2022 г.

Снимка БТА/АП

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган говори на пресконференция след срещата на Европейската политическа общност в Пражкия замък в Прага, Чехия, четвъртък, 6 октомври 2022 г.

ДА на Финландия и НЕ за Швеция. Това е отговорът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган на искането на двете скандинавски страни да се присъединят към НАТО.

Ердоган коментира въпроса на пресконференция в Прага и обясни резервите си към кандидатурата на Швеция с "шестващи терористични организации" там, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер. Той изрази желание да се срещне с шведския министър-председател.

"По време на разговорите с тях заявихме, че докато в Швеция продължават шествията на терористични организации, докато тези терористи се изявяват в парламента, мнението ни за Швеция няма да е положително", каза той, цитиран от БТА.

Турският президент е в чешката столица за първата среща на Европейската политическа общност, която обединява 44 европейски лидери от ЕС и извън него. България е представена от президента Румен Радев.

Там той коментира и въпроса за присъединяването на Финландия към алианса с думите: "Проведохме кратка среща с министър-председателя на Финландия, която премина успешно. Казах му, че отношенията ни с Финландия се различават от тези с Швеция, тъй като Финландия не е място, където се шири тероризъм. Но Швеция е място, където тероризмът е широко разпространен". Ердоган обещал Анкара да направи "всичко възможно", за да улесни присъединяването на Финландия към НАТО.

Посланиците на страните от НАТО подписаха протоколите за присъединяването на Швеция и Финландия на 5 юли, след като на 28 юни в Мадрид външните министри на Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандум, който предвижда сътрудничество в борбата с тероризма и по-специално по отношение на Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейните разклонения и на Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО). Според турските власти тя стои зад опита за преврат от 2016 г. Друго условие на Анкара бе премахване на ограниченията за продажба на оръжие на Турция. След срещата в Мадрид Турция даде условно съгласие за присъединяването на Швеция и Финландия в НАТО.

След 5 юли обаче е необходима обаче ратификация на договора за присъединяване от страните членки - нещо, което Турция не е направила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!