Епичен развод за половин милиард паунда: лондонски съд защити дубайската принцеса Хая

OFFNews 21 декември 2021 в 14:42 6874 0

Снимка Getty Images

Принцеса Хая и шейх Мохамед на кралско събитие в Англия през 2016

Британски съд нареди на шейха на Дубай Мохамед бин Рашид ал Мактум да подпише споразумение за развод, според което дължи на съпругата си принцеса Хая и двете им деца над половин милиард паунда. Решението е взето, за да предпази Хая и децата ѝ от заплахата, която шейхът представлява за тях.

Това е най-скъпото споразумение за разтрогване на брак, присъждано от съд във Великобритания, отбелязва "Гардиън".

В решението съдия Джъстис Мур посочва, че "по уникален начин" "основната заплаха" към Хая и децата е дошла шейх Мохамед ал Мактум, който е и министър-председател на Обединените арабски емирства - близък съюзник на Великобритания в Персийския залив, допълва "Гардиън".

Хая пристига на едно от съдебните заседания през 2020 г. с адвоката си, баронеса Фиона Шакълтън. Снимка: Getty Images

Принцеса Хая избяга на Острова през април 2019 г. с две от децата си. Последваха серия съдебни заседания по въпросите за попечителството, финансовата издръжка и др., за които досега са платени над 70 милиона паунда съдебни такси.

Върховният съд намира, че шейх Мохамед е организирал отвличането на две от другите си - принцесите Латифа и Шамса и е подложил Хая на кампания за сплашване. Освен това чрез софтуера Pegasus е хакнал телефоните на Хая и петима от нейните сътрудници по време на съдебния процес. Негови агенти пък са се опитали да купят имение за 30 милиона паунда в съседство на дома на Хая в Бъркшир, което съдиите определят като "много значима заплаха за нейната сигурност".

Позовавайки се на предишните решения, съдия Мур разпореди шейхът да плати авансово над 250 млн. паунда на Хая и да предостави банкова гаранция в размер на 290 млн. паунда за годишните плащания. Той се аргументира с безопасността на Хая и нейните деца, които имат нужда от засилена постоянна охрана.

"Най-важното в това отношение, и абсолютно уникално, главната заплаха за тях е Негово височество, а не външни източници. Заплахата се подсилва от цялата тежест на държавата, с която той разполага, видимо от способността му да използва софтуера Pegasus, който е на разположение само на правителства", добавя съдията.

В Дубай принцеса Хая получава 83 млн. паунда годишно за домакинството си плюс 9 млн. паунда годишна издръжка и специални подаръци. По време на процеса тя не е поискала никакви пари за себе си, освен компенсация за вещи, включително бижута и дрехи, които е изгубила в резултат на разпадането на брака.

Споразумението включва 210 млн. паунда, които трябва да бъдат изплатени в рамките на три месеца, за да се покрият разходите за сигурност на Хая през целия ѝ живот и на децата ѝ до завършване на висшето им образование. Шейхът също така трябва да плати 41,5 млн. паунда предварително на бившата си съпруга за образование и просрочени задължения за издръжка и 5,6 млн. паунда годишно за всяко дете за издръжка до завършване на висшето им образование, когато вместо това трябва да им плаща директно същата сума, но за тяхната сигурност. Ако банковата гаранция бъде използвана в пълен размер, споразумението ще достигне 554 млн. паунда, въпреки че тази сума може да варира в зависимост от това колко дълго продължават годишните плащания.

Съдия Мур посочва, че може да има преразглеждане на плащанията, ако положението със сигурността на децата се промени, когато те станат пълнолетни, в резултат на помирение с баща им или на неговата смърт, но това не е даденост. Засега той заяви, че рискът за тях е "ясен и постоянно присъстващ".

Говорител от името на шейх Мохамед коментира, че той винаги се е грижил децата му да бъдат осигурени. "Съдът вече се е произнесъл по въпроса за финансите и той не възнамерява да коментира повече", допълва говорителят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови