Екстремисти потрошиха избирателни секции в Косовска Митровица

OFFNews 03 ноември 2013 в 19:02 2006 0

Избори в Косово: ЕПА/БГНЕС, архив
Избори в Косово: ЕПА/БГНЕС, архив

 

Екстремисти са нападнали няколко избирателни секции в Косовска Митровица, предаде електронното издание на сръбския вестник”Блиц”.

Маскираните нападатели са разбили избирателните урни в няколко секции в Косово, където днес се провеждат местни избори. След нападението се е стигнало до масов побой.

Косовската полиция е реагирала, като е употребила сълзотворен газ, а гласуването в секциите е прекратено. 

Сръбският вицепремиер Александър Вучич поиска от международната общност да позволи сръбската полиция да отиде в Косовска Митровица и да се справи с провокаторите. 

Избирателната активност на местните избори в Косово е била най-слаба в северната част, където живее предимно сръбско население, предаде сръбската агенция Бета. От Централната избирателна комисия са заявили, че в Звечане до 15 часа са гласували 7,39% от избирателите, в Лепосавич – 12,52%, в Зубин Поток – 13,38% и в Косовска Митровица 7,09%. 

Междувременно стана ясно, че кандидатът за общински съветник от листата на "Бъдеще за Косово" Беким Бериндику е бил убит вчера в Сръбци от представител на полицията.

"По кандидата за общински съветник е било стреляно от автомобил в движение, докато разговарял по мобилния си телефон пред джамията в Сръбци. По време на стрелбата полицаят не е бил на служба и убийството не е свързано с изпълнение на служебни задължения", заяви говорителят на полицията Брахим Садри.

Убийството е извършено със служебно оръжие. Убитият е един от първите представители на бившата Освободителна войска на Косово. От неговата партия заявиха, че нямат информация убийството да е било политически мотивирано. 
Местните избори в Косово са наблюдавани от 30 173 наблюдатели и охранявани от 5500 полицаи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews