Военните взеха властта в Мали

Йорданка Веселинова 19 август 2020 в 16:45 4029 1

Генерал Ваге пред обществената телевизия ОРТМ

Снимка БТА/АР

Военните поеха властта в Мали след военния преврат вчера, когато президентът Ибрахим Бубакар Кейт и премиерът Бубу Сисе бяха арестувани. По-късно те подадоха оставка. Днес военните обещаха да възстановят стабилността и да осигурят провеждането на нови избори “в разумен срок”, предава Ройтерс.

Вчера сутринта военните организираха метеж в гарнизона в град Кати, намиращ се на 20 км от столицата Бамако. След това те подкрепиха протестиращите в столицата, които от месеци искат оставката на президента. По-късно военните арестуваха президента и премиера и ги отведоха в Кати. Малко след това оставката на Кейта и разпускането на парламента бяха обявени от президента в обръщение по държавната телевизия.

Мали е една от най-бедните държави в света. Социално-политическата криза в страната се задълбочи в последните месеци заради големите протести, които обединяват политическата опозиция и религиозни лидери, искащи оставката на Кейта заради лошо управление. Те се обединиха в опозиционното “Движение 5 юни - Обединение на патриотичните сили” - създадено от религиозния деец Махмуд Дико, който е получил образованието си в Саудитска Арабия. От движението обаче заявиха, че не участват в бунта на военните.

През последните години в Мали се активизираха терористични ислямистки организации, сред които най-големи са “Ислямска държава в Западна Африка” и “Ислямска държава в Голяма Сахара”. В граничните региони действат и групировки, свързани с “Ал Кайда”.

Ден след военния метеж, превърнал се във военен преврат, президентът се оттегли. Няколко часа по-късно военните се появиха в ефира на обществената телевизия - ОРТМ: “Ние, патриотичните сили, обединени в Националния комитет за спасение на народа, решихме да поемем отговорността си пред народа и пред историята”, каза майор Исмаил Ваге, който се представи като началник на щаба на военновъздушните сили на Мали и като говорител на военните, които взеха властта, пише Франс прес. Ваге заяви още, че страната ще продължи да изпълнява всички свои международни задължения. Освен това той каза още, че границите на Мали ще бъдат затворени “до второ нареждане”, както и че се въвежда комендантски час от 21:00 до 05:00 часа.

Световните реакции за случващото се в Мали не закъсняха. Икономическата общност на западноафриканските държави осъди действията на военните в страната и предприе действия, за да изолира Мали. Беше прекратено членството на страната във всички органи на организацията, всички въздушни коридори и сухопътни граници към африканската държава бяха затворени, икономическите потоци и транзакции със страната бяха спрени. Освен това организацията призова да бъдат въведени санкции срещу пучистите и техните партньори. Френският президент Еманюел Макрон пък изрази подкрепа към действията, предприети от организацията. Германският външен министър Хайко Маас призова военните да освободят членовете на правителството. Генералният секретар на ООН - Антониу Гутериш, осъди бунта и призова за незабавно възстановяване на реда в страната, както и освобождаване на задържаните лидери на страната.

През 2012 година подобен метеж свали тогавашния президент Амаду Туре. В резултат голяма част от северната част на страната беше завзета от джихадистки групи. Тогава това наложи намесата на Франция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!