Бившият президент на Мали е освободен от хунтата

OFFNews 27 август 2020 в 17:58 2282 0

Ибрахим Бубакар Кейта

Снимка БТА/AP

Бившият президент на Мали Ибрахим Бубакар Кейта беше освободен от хунтата, след като миналата седмица беше свален с военен преврат, предаде АФП. 

75-годишният Кейта е бил освободен тази сутрин и се е върнал в дома си, съобщи говорителят на хунтата Джибрила Майга. 

Новината бе потвърдена и в страницата във Фейсбук на Националния комитет за спасение на народа, които бе създаден миналата седмица от военните, за да управлява страната.

До ситуацията в Мали се стигна, след като на 18 август военните организираха метеж в гарнизона в Кати близо до Бамако. След което военните подкрепиха протестиращите в малийската столица, които от месеци искат оставката на президента заради лошо управление. Малко, след това военните арестуваха президента и премиера Бубу Сисе и ги отведоха в Кати. После президентът обяви, че подава оставка и че парламентът се разпуска.

На 21 август хиляди привържениците на опозицията в Мали се събраха на централния площад на Бамако, за да отпразнуват военното сваляне на президента, което определиха като победа на малийския народ. 

Президентът, който заемаше поста в продължение на седем години, бе смятан от много от своите сънародници за главния виновник за тежката криза, която страната преживява в областта на политиката, икономиката и сигурността.

От няколко месеца Мали е изправена пред сериозна социално-политическа криза, която безпокои международната общност. Разнородна коалиция от политически опозиционери, религиозни лидери и членове на гражданското общество умножиха протестите си, за да искат оставката на Кейта заради лошо управление. Президентът Ибрахим Бубакар Кейта беше избран през 2013 г.

Мали е държава в Западна Африка с население от около 20 милиона души и територия от над 1 милион кв. км. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews