Ден 2: Киев е ударен с ракети, армията е пред града

Акцентите от втория ден от военната инвазия

OFFNews 25 февруари 2022 в 05:10 16488 9

Снимка Телеграм/Антон Геращенко

Втората нощ на руската инвазия в Украйна започна с ракетен обстрел рано в петък в Киев, съобщи съветникът на министъра на външните работи Антон Геращенко.

"Ударите по Киев са с крилати или балистични ракети", каза Геращенко, цитиран от агенция УНИАН. Военни части са достигнали предградието Оболон, в града вече са проникнали диверсанти.

Акцентите дотук:
- Няколко силни експлозии в Киев.
- Украински официални лица твърдят, че Русия е извършила ракетни удари по града.
- Украинският президент Зеленски направи обръщение към нацията и призова Русия за прекратяване на огъня.
- Зеленски се обърна и към западните съюзници с молба да направят повече, за да спрат нападението.
- Той заяви, че в четвъртък са загинали 137 украински граждани - войници и цивилни.
- Руснаците вече контролират Чернобилския АЕЦ
- Нови санкции срещу Русия, вкл. замразяване на активи на банки, са наложени от Брюксел до Канбера.
- Путин защитава инвазията, като заявява, че не е имало друг начин да се защити Русия.

- Руската армия настъпва в покрайнините на Киев. Украинските сили заемат позиции в Киев, готвят се за отбрана и въоръжават населението. Всеки, който поиска оръжие, му се предоставя такова в пунктове в града.

19:30 ч.: Европейският съюз и Великобритания замразиха банковите сметки на Путин и външния министър на Русия Сергей Лавров.

17:30 ч. - Путин призова за военен преврат срещу ''шайката наркомани и неонацисти'' в Украйна. "Изглежда, че ще ни бъде по-лесно да се споразумеем с Вас, отколкото с тази шайка наркомани и неонацисти, които се заселиха в Киев и взеха за заложници целия украински народ", заяви руският президент Владимир Путин в предварително записано видеообръщение.

16:00 ч. - Безпрецедентен жест: Папа Франциск е посетил руското посолство в Рим, за да изрази безпокойството си от протичащите събития, съобщават от пресцентъра на Ватикана, цитиран от Би Би Си. 

15 ч. - Владимир Путин е готов да изпрати делегация в Минск за преговори с Украйна, съобщи "Ехото на Москва".

14:45 - Украинската армия съобщава, че човешките загуби на Руската федерация са над 1000. "Руските майки изпращат своите синове на сигурна смърт. Но обединените сили на Украйна ще отбраняват своята земя от окупатора", декларират от генщаба.

В 14:40 Руските войски продължават да твърдят, че не обстрелват граждански цели. Десетки снимки от Киев, Харков, Чугуев, Мариопул и т.н. в социалните мрежи обаче показват разрушения на жилищни блокове, болници, училища и дори детски градини. Съобщава се загинали деца в градина в Ахтирка.

В 14:30 Повече от 200 души от украински спецчасти са убити при превземането на летище Гостомел, според Руското министерство на отбраната. Летището, което се намира в покрайнините на Киев е обявено за окупирано от Русия. Според руските военни Киев е блокиран от западна посока. 

В 11:10 Колони с руски войски са забелязани в предградията на Киев според множество свидетелства в социалните мрежи и Телеграм. Заместник-министърът на отбраната Анна Маляр съобщи за унищожаването на една диверсионна група в района Оболон. Тя предполага, че в предградието са проникнали няколко такива групи. От министерството твърдят, че руски специални сили са откраднали два военни автобуса. Преоблечени в украински униформи и следвани от руска бронирана техника се опитали да влязат в града, но са избити от украинските сили.

На няколко видеа в Телеграм се вижда как бронирана машина минава през цивилен автомобил в Оболон. Според очевидци в колата е имало възрастен човек и той е оцелял. На други видеа се вижда как вероятно същата машина обикаля между жилищните блокове в квартала. 

На снимки се вижда, че украинската армия разполага тежка артилерия в центъра на столицата и очевидно се готви за тежка отбрана. 

Властите призоваха жителите на Оболон да правят запалителни коктейли "Молотов" и да атакуват бронираната техника. Мирните жители са съветвани да си останат по домовете.

Карта на местата на сблъсъци в Киев към 12 часа. 

11:00 Украинската ядрена агенция съобщи в петък, че регистрира повишени нива на радиация от мястото на неработещата атомна електроцентрала в Чернобил. Ройтерс поясни, че промяната се дължи на движението на тежка военна техника в района, издигаща радиоактивен прах във въздуха.

В четвъртък в района на централата, която предизвика ядрено замърсяване в Европа през 1986 г., се водиха боеве. Централата е превзета от руските части, които контролират обекта. В него се намира избухналия ядрен реактор, който е покрит със защитен саркофаг.

В 8:15 ч. българско време в Киев е обявена въздушна тревога. Хората са призовани от градската управа незабавно да се скрият в най-близкото убежище.

В 4:20 ч. българско време в Киев са се чули два мощни взрива. Според близки до правителството украинската ПВО е свалила 2 балистични ракети.

Геращенко допълва, че украинските военни са свалили вражески самолет край Киев. Геращенко публикува снимки от мястото на експлозия в Киев в своя канал в Telegram. На снимката се вижда, че горят последните етажи на сграда. Пожарът е възникнал на мястото, където, според него, е свален вражески самолет. Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че трима души са били ранени при падането на отломки от ракети в жилищен квартал в югоизточната част на столицата. 

Телеграм/Антон Геращенко

Министерството на вътрешните работи на Украйна потвърди, че ПВО е успяла да свали руски самолет. Той е паднал в Дарницкия квартал на Киев.

Тази нощ президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви в телевизионно обръщение, че в Киев са влезли диверсионни групи.

Си Ен Ен съобщава и за трета експлозия в покрайнините на Киев. 

Към Киев се движи колона от руски танкове и техника, съобщи УНИАН. Украинските сили взривиха мост, за да спрат руския конвой, се казва в изявление на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

8

dolivo

26.02 2022 в 09:19

доста лош ПР за Путин, за жалост с голяма цена човешка

210

7

Merc

25.02 2022 в 22:33

Нещо не проработи блицкрига на Джуджака. Агонията му тепърва предстои.

22548

6

dolivo

25.02 2022 в 21:43

не работи, щото руснаците заглушават

23293

5

Стефан

25.02 2022 в 19:43

Украинските С-300 по погрешка са свалили свой Су-27.
Не знам как е станало, и защо не е работела системата за опознаване.

22548

3

dolivo

25.02 2022 в 15:27

какво прави там сваления руски самолет?

-8580

1

Русия е окупатор!
 
X

Подкастът на OFFNews