ЕК с условие към България и останалите страни, забранили вноса на украинско зърно

OFFNews 20 април 2023 в 14:16 5830 5

Снимка Архив

Европейската комисия постави условие на България и останалите четири страни - Румъния, Полша, Словакия и Унгария, да отменят едностранно наложените забрани за внос на украинско зърно, за да бъде предоставена обещаната в сряда помощ от 100 млн. евро.

Това стана ясно от изявлението на зам.-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който вчера разговаря със земеделските министрите на петте държави, предаде БНТ. 

Кои храни от Украйна забрани правителството

"Предложеният от ЕК пакет включва втори транш финансова помощ за засегнатите земеделски производители, както и извънредни защитни мерки за ключови продукти и мерки за улесняване на транзита на износа на украинско зърно през коридорите на солидарност. Пакетът е обвързан с премахването на едностранните мерки, въведени от държавите членки", заяви зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис.

По-рано днес министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов заяви, че ако цените на храните на едро тръгнат нагоре, служебното правителство ще отмени забраната, влизаща в сила от 24 април

Според ЕК едностранно въведените мерки са незаконни.

Брюксел предлага вместо едностранните забрани за внос да се въведат общоевропейски мерки, които включват забрана на вноса на няколко продукта от Украйна през България, Румъния, Унгария, Полша и Словакия, като се запазят коридорите за транзит.

Петте държави искат списъкът с продукти, забранени за внос, предлаган от ЕК, да бъде разширен и разговорите продължават.

В сряда с правителствено решение служебният кабинет спря вноса на: мека и твърда пшеница; пшенично брашно; семена от слънчоглед; слънчогледово масло; царевица; пчелен мед и пчелни продукти; сурово мляко; сухо мляко; млечен концентрат; орехи; лешници; яйца; птиче месо; свинско месо; овче и козе месо; ръж; ечемик; овесени ядки; сорго; елда; нишестета, инулин, пшеничен глутен; соя; ленено семе; рапица; вино; винен оцет; етилов алкохол.

Решението на правителството бе анонсирано от служебния министър на земеделието Явор Гечев във вторник. "Ако Европа ще заменя солидарността с глоби, това не е Европейският съюз, който аз си представям", каза той.

По-рано същият ден БСП внесе в Народното събрание проекторешение за забрана за период от 6 месеца на вноса пшеница, слънчоглед, сухо мляко и пчелни продукти.

В събота Полша и Унгария обявиха, че ще забранят вноса на украинско жито и храни. Европейската комисия (ЕК) реагира още на следващия ден, като разкритикува решението. Междувременно стана ясно, че Европейската комисия подготвя още 100 милиона евро помощ за земеделците в ЕС, засегнати от вноса на украински селскостопански стоки. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

705

5

Деспин Митрев

24.04 2023 в 07:28

Явор Гечев във вторник. "Ако Европа ще заменя солидарността с глоби, това не е Европейският съюз, който аз си представям" То това ви е грешката от самото начало - представяхте си ЕС като нов съвеЦки съюз. А грешката на Запада бе, че не ви унищожи. Нищо, не е късно...

3714

4

GB

20.04 2023 в 17:35

"По-рано днес министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов заяви, че ако цените на храните на едро тръгнат нагоре, служебното правителство ще отмени забраната, влизаща в сила от 24 април." ______________________________

Колко усилия полага служебното правителство богатият български народ да НЕ се храни с ЕВТИНИ хляб, хлебни и други изделия произвеждани от или зависещи от зърно!!!

Позор!!!

-529

3

6екеr4о

20.04 2023 в 15:46

Туй мазничко министърче к`во зорлем се прави на халипаво!?

Дали щяли да се вдигнат цените, след като Гълъбарника Му забрани евтиния внос!

За мен потресаваща е всеобхватността на цитираната забрана, аз бях останал с впечатление от министерските мръкания на тИлИвизора, че ще се опитат да ограничат вноса на зърно, а те праснаха вичко! Пълни малоумници, кремълско подгъзени...

1047

2

Ivetcheto

20.04 2023 в 15:14

За да няма картел сигурно?

865

1

Constanza

20.04 2023 в 14:46

Г-н Румен Гечев явно си представя един Европейски съюз, който само дава, колкото и да му се репчиш.